SMEDEREVSKA PALANKA - Skupština opštine na poslednjoj sednici razmatrala je izveštaje o radu članova Opštinskog veća, zaradama opštinskih funkcionera, direktora javnih preduzeća i ustanova. Zahtev za sazivanje sednice sa ovakvim dnevnim redom uputila je Srpska radikalna stranka, a potpise su stavili odbornici i većine ostalih opozicionih partija.

Zarade su prikazane u neto iznosu obračunate za mart ove godine. Prema tom izveštaju, Živko Petrović (DS), predsednik opštine, primio je 97.475 dinara, njegov zamenik Petar Jelić (SPS) 95.712, pomoćnik za turizam i ugostiteljstvo Ljubiša Vulićević (Jedinstvena Srbija) 96.611, pomoćnik za poljoprivredu Dobrica Jozić (SPO) 93.581, a pomoćnik za infrastrukturu i komunalno-stambenu izgradnju Radoslav Milojičić(DS) 38.912 dinara.

Slavoljub Đurić SPS), predsednik SO primio je 101.431 dinar, njegov zamenik Nenad Ristić (SPS) 90.268, a zamenica Jovana Novaković (DS) 27.738 dinara. Kada je reč o Opštinskom veću koje ima 11 članova, petoro na stalnom radu je primalo u proseku 39.623 dinara, a šestoro nadoknadu od prosečnih 26.891 dinar. Svi ukupno su u martu primili 1.057.096 dinara.

Ovome treba dodati i zarade direktora u 16 javnih preduzeća i ustanova. U martu su se kretale od 34.626 dinara u Gradskom fudbalskom klubu "Jasenica 1911", do 75.582 dinara u Centru za socijalni rad. Ukupno je tog meseca isplaćeno 856.187 dinara.

Radoslav Cokić, šef odborničke grupe "Zajedno" rekao je da su ovo bezobrazno visoke plate za običnog čoveka koji sve teže preživljava. Odbornica SRS Miroslava Stanković-Đuričić je tvrdila da su funkcionerske zarade još veće, jer su plate u aprilu povećane za 5,5 odsto, a neki primaju i odbornički dodatak.

- Za ove najveće plate na kojima bi vam mogao pozavideti i Boris Tadić, radnik u "Goši" treba da radi šest meseci, a kod privatnika i godinu dana - poručila je Stanković-Đuričićeva.

Slavoljub Đurić, predsednik SO, obrazložio je da su sva primanja u skladu sa pozitivnim propisima države Srbije, dok je Živko Petrović, predsednik opštine, rekao da će rad funkcionera najbolje da ocene građani na predstojećim izborima.