KRAGUJEVAC - Psi lutalice desetkovali su pretprošle noći matična jata na fazaneriji lovačkog udruženja „Šumadija“. Prema prvim informacijama, zaklano je više od četiri stotine fazana, a indirektna šteta je oko tri miliona dinara.

Reč je o najvećoj fazaneriji u Srbiji, koja fazanima snabdeva veliki broj lovačkih društava iz Šapca, Leskovca,Beograda i drugih mesta. Kako kaže Zoran Blagojević, potpredsednik Lovačkog udruženja „Šumadija“, uništena je trećina matičnog jata.

- Čopor pasa lutalica nam je desetkovao ovogodišnju proizvodnju pilića. Zaklane su koke nosilje i zato nećemo moći da odgovorimo obavezama prema kupcima - kaže Blagojević.

Prema rečima Ljubiše Antića, upravnika i čuvara fazanerije, oko četiri sata ujutro čuo je uznemirenost jata.

- Istrčao sam napolje i video da su ih napali psi lutalice. Nekako sam ih oterao. Tek kasnije smo videli da su na jednom mestu progrizli žičanu ogradu i ušli u unutrašnjost fazanerije -priča Antić.

Na lice mesta u četvrtak su izašle nadležne gradske inspekcije, koje će zajedno sa odgovornima iz LU „Šumadija“, koje gazduje ovim objektom, utvrditi štetu. Procene su da je uništeno jato trebalo da ove godine snese oko 14.000 jaja i izleže oko 10.000 mladunaca.


STADO NA METI VUKOVA

PIROT - Čopor vukova, koji je pretprošle noći došao sa nekog od okolnih straroplaninskih visova podno Midžora, napravio je pravi pokolj u stadu Jovice Petrovića u pirotskom selu Topli Do. Pomenutom stočaru, koji ima registrovano poljoprivredno domaćinstvo, vukovi su zaklali svih 25 ovaca i dve koze koje su bile među njima. Direktna šteta je preko 3.000 evra, a indirektna mnogo veća, jer ova porodica letos neće imati šta da pomuze, a ovog proleća će teško i jagnjad prihranjivati.

- Ovakav pokolj nije mogao da napravi jedan vuk, pa je najverovatnije reč o čoporu - kaže Jovica Petrović.(V. Ć.)