JAGODINA - Vlada Srbije, preko Fonda za razvoj i jagodinska lokalna smouprava uložiće ove godine 100 miliona dinara u izgradnju Gradskog stadiona, precizirao je predsednik Fudbalskog kluba Jagodina Goran Milanović.

On je dodao da je reč o građevinskim radovima koji će doprineti dobijanju A licence za odigravanje utakmica po najvišim standardima FIFA i UEFA, odnosno, objekat će biti spreman da jedini u Srbiji, posle stadiona Partizana i Crvene zvezde, ugosti i organizuje zvanične utakmice seniorske reprezentacije Srbije. U rekonstrukciju i izgradnju ovog sportskog objekta, do sada je uloženo 2,5 miliona evra, a prema rečima Milanovića, biće potrebno još tri miliona da bi svi planovi bili kompletno realizovani.

- Planirano je da sa milion evra izgradimo istočnu tribinu, postavimo reflektore na glavnom i rasvetu na tri pomoćna terena, kao i da ugradimo stolice na južnoj tribini. Sa ovakvim najmodernijim stadionom, ako budu organizovane neke veće fubalske manifestacije u Srbiji, Jagodina će svakako biti nezaobilazan domaćin. To nam omogućava organizaciju utakmica A kategorije - kaže Milanović.

SPORTSKO-TURISTIČKI KOMPLEKS
SPORTSKO turistički kompleks "Đurđevo brdo" godišnje poseti više od pola miliona građana Srbije. Što se tiče sportskih manifestacija glavna borišlišta su fudbalski stadion i hala "Jasa", teniski tereni i olimpiski bazen. Turistički deo vezan je za Akva-park, Zoo-vrt "Tigar", Muzej voštanih figura i Park prirode "Đurđevo brdo" i Letnju scenu.

Prošle godine završeni su obimni radovi na izgradnji novog glavnog i tri pomoćna terena u vrednosti oko 200.000 evra. Cilj je izgradnja multifunkcionalnog objekta za više sportova i za razne manifestacija, odnosno, da stadion može sam sebe da izdržava i da ne bude na teretu grada.

- Gradski stadion u Jagodini razlikuje se od svih u Srbiji, jer osim glavnog ima tri pomoćna terena. Svi objekti su kocentrisani na jednom mestu. Za izgradnju južne tribine postoji ideja zajedničkog ulaganja. Reč je o dodatnim radovima na toj tribini, kako bi ukupan kapacitet stadiona bio podignut sa 15.000 na 18.000 gledalaca. Po spoljnim obodima južne tribine bio bi izgrađen garažni prostor na tri nivoa, za potrebe stadiona, akvaparka i turističkog centra. To je u funkciji uređenja čitavog sportsko-turističkog kompleksa "Đurđevo brdo", ističe Milanović.


OTVARANjE

ZAVRŠETAK radova na stadionu predviđen je za kraj jula i u tom terminu biće organizovana prva noćna utakmica u Jagodini. Zasada su u opticaju dve mogućnosti, gostovanje seniorske reprezentacija Srbije, ili prijateljski duel Jagodine sa nekim od evropskih fudbalskih velikana, najavljuje Milanović. On ističe da su u toku pregovori sa nekoliko poznatih klubova iz Evrope, a što se tiče reprezentacije sve zavisi od rasporeda utakmica za kvalifikacije na Evropsko prvenstvo.