NOVI PAZAR - Iako je nedavno proslavila 110. rođendan, Šaćira Čelić, iz sela Janča, mesna zajednica Vele Vode, podno Golije, još dobro vidi i čuje, hoda i svega se seća kao da je bilo juče. Uprkos bremenu godina, uspeva i šporet da naloži, snajama pomogne oko ručka...

- Kao i svuda na selu, živelo se teško, pogotovu u vremenima ratova, gladi i bolesti. Bilo je muke, tuge, ali i radosti. Čini mi se da je 110 godina prošlo kao tren - kaže Šaćira i naglašava da je zdravlje solidno služi, da retko ide kod lekara i još nema nameru da „kreće na onaj svet“.

Šaćira, verovatno najstarija žiteljka Raške oblasti, veli da se hranila kao i svi drugi u selu. Često se i oskudevalo, a njoj je „duša uvek tražila“ - pogotovo ovčije mleko. Voli, kaže na kraju, i kuvanu ovčetinu... Jelo se šta se imalo, a najvažniji „začin“ je - optimizam. Ne treba se, poručuje Šaćira, sekirati za sitnice. I kad je najteže, valja ići napred.


BROJNO STANJE

ŠAĆIRA je rođena 1900, u naselju Komadine kod Brodareva, a u Janču je došla sa 25 leta, kada se udala za Rasima Čelića, koji odavno nije u životu. Izrodila je 11 dece, od kojih su među živima još šestoro. Ima 22 unučeta, 61 praunuče i 15 čukununučadi.