UŽICE - Nekada, pre nego što je reč “brend” izmišljena, meso je u užičkom kraju dimljeno zbog nasušne potrebe, da porodice lakše prebrode duge i hladne zime. Od četvrtka, iz dobro poznatog “Zlatiborca”, goveđi specijaliteti, a pre svih pršuta i kobasica - putuju u Azerbejdžan i okolnih devet država. Prvi kamioni su u zoru iz Mačkata pošli na istok, a cilj je da se ustali godišnja isporuka teška 100 tona.

- Naše specijalitete traže u Evropskoj uniji, u Rusiji..., ali smo danas u situaciji da biramo tržište kojem ćemo se okrenuti. Svemu su prethodile vredne investicije u pogone i uvođenje HASSAP i GOST-R standarda - objašnjava Dušan Knežević, generalni direktor “Zlatiborca”. - Sada ulazimo i u HALAL sistem, neophodan za plasman robe u države s pretežno muslimanskim stanovništvom.

Gde plasirati goveđe proizvode, nije bilo teško odlučiti. Preko “Delta grupe” iz Bakua, užički specijaliteti biće dostupni tržištu sa 200 miliona stanovnika.

Nedavno je u evropskim stručnim krugovima bilo dilema koliko je dimljeno meso iz Mačkata zdravo, a odgovor je pre nekoliko dana stigao iz Nemačke.

- Prvi put su u Bavarskoj, u njihovom prestižnom institutu, urađene analize srpskih specijaliteta, a zatim su ti rezultati publikovani. Naši proizvodi ne sadrže štetne materije i zadovoljavaju sve zdravstvene kriterijume. To je jasna poruka da tradiciju moramo negovati i čuvati - objasnila je Jasna Đinović, tehnolog beogradskog Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.

Istini za volju, od male porodične sušare, “Zlatiborac” je u ovoj deceniji daleko dogurao. Danas je to moderan pogon, koji se prostire na 19.000 kvadratnih metara, gde sve funkcioniše “na dugme”. Tradicionalno je ostalo samo ono najvažnije - sušenje mesa na bukovini, u 39 sušara. Ove godine, 30 novih radnika pronašlo je “uhlebljenje” u “Zlatiborcu”, tako da je broj zaposlenih porastao na 250.

- Nije sve idealno, jer radimo sa 60 odsto kapaciteta, nadajući se da će država pomoći srpskom seljaku da oživi stočarstvo u situaciji kada govedinu ne uvozimo - kažu u Mačkatu. - Takođe, država mora da stane na put švercerima, zbog kojih su užički specijaliteti nedavno dospeli na loš glas.


OD SUŠARE DO NAJSAVREMENIJE FABRIKE

“Zlatiborac” je 1992. godine, od porodične sušare Milomira Stojanovića, postao mala fabrika. Danas se u pogonima nalazi najsavremenija, skupocena oprema.

- Obišli smo ceo svet u potrazi za najboljom tehnologijom, ali je jasno da bez ovdašnjeg vazduha, planinske vode i bukovog plamena ničega ne bi bilo - kažu u Mačkatu.