KLADOVO - Izgradnja reverzibilne hidroelektrane (RHE) "Đerdap 3" u najboljem slučaju mogla bi da počne tek 2012. godine, jer je za taj kapitalan projekat potrebno najmanje dve godine napornog rada samo za kompletiranje dokumentacije. Pored toga, ostaje i problem finansiranja, budući da je investicija oko izgradnje ove RHE procenjena između pet i šest milijardi evra.

Ovo za "Novosti" ističe Dragan Stanković, direktor Privrednog društva "Đerdap".

- EPS je potpisao Memorandum o razumevanju sa nemačkom kompanijom "RNjE" o zajedničkom istraživanju i mogućoj izgradnji RHE "Đerdap 3" i HE na Velikoj Moravi - naglašava Stanković. - U celoj priči, PD "Đerdap" je zaduženo isključivo za izradu neophodne dokumentacije. Jer, mora se naglasiti i da je prvi projekat izgradnje nove elektrane urađen pre tri decenije i da su se sada hidrometeorološki uslovi promenili.

Naš sagovornik objašnjava i da u ovom trenutku nije moguće odgovoriti da li bi projektovana snaga RHE "Đerdap 3" iznosila 2.400 megavata (što je 34 odsto sadašnjih kapaciteta EPS), budući da je postojeća dokumentacija pravljena kada je Dunavu bilo leda, dok ga sada nema.

IMENOVANjE DRAGAN Stanković imenovan je nedavno za predsednika Odbora za energetiku PKS. Njega je na tu funkciju predložio Dragomir Marković, generalni direktor EPS, koji je pre Stankovića bio predsednik Odbora za energetiku PKS.

- Uz sve to i rumunska strana sa kojom smo zajednički izgradili i eksploatišemo našu najveću HE "Đerdap 1" kod Kladova, izrazila je negodovanje našim nastupom u vezi sa izgradnjom RHE "Đerdap 3" - otkriva Stanković. - Jer RHE "Đerdap 3" bi se za razliku od HE "Đerdap 1" i "Đerdap 2" nalazio samo sa srpske strane i njen rad bi, bez sumnje, uticao na eksploataciju sistema postojećih hidroelektrana na Dunavu.

Direktor PD "Đerdap" podvlači i malo poznatu činjenicu da rumunska strana imajući u vidu različitu konfiguraciju terena učestvuje u održavanju srpskog dela priobalja, i da ugovor sa firmom "Portile de Fijer" (rumunski deo "Đerdapa" važi do - 2050. godine.

- Dakle, ako govorimo o izgradnji RHE "Đerdap 3" neophodno je da uporedo sa revizijom postojećih i izradom novih projekata sa Rumunima (koji takođe nagoveštavaju izgradnju sličnog objekta na svojoj teritoriji) usaglasimo sve detelje oko izgradnje i puštanja u rad jednog takvog kapitalnog objekta - zaključuje Stanković.