PRIJEPOLJE - "Hidroinžinjering" beogradskog "Energoprojekta" radiće projekte dve hidrolektrane na Limu koje podiže kanadska kompanija "Rezervoar kapital" i njena firma ćerka REV u Beogradu.

REV je za ove dve elektrane, instalisane snage 56 megavata, dobio energetske dozvole Ministarstva rudarstva i energetike. "Hidroinžinjering" će, prema već potpisanom ugovoru, uraditi investiciono-tehničku domumentaciju - studiju opravdanosti sa idejnim projektom, kao i tendersku dokumentaciju za građevinske radove i opremu.

U REV saopštavaju da su u dosadašnje pripreme uložili tri miliona evra i da će uskoro početi geološka istraživanja. Kako je najavljeno, sva dokumentacija će proći "sito i rešeto", državne revizione komisije pri Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

Brana HE "Brodarevo 1", visoka 38,5 metara, gradiće se iznad ove varošice u kanjonu Lima, na mestu "Junakovina", dok je "Brodarevo 2" u Lučicama. Očekuje se godišnja proizvodnja od 132 gigavat-sata električne energije, a vrednost investicije je oko 140 miliona evra.

- Uporedo sa idejnim projektom, radiće se glavni projekti pojedinih celina, a prvi od njih biće projekat skretanja Lima, kako bi građevinski radovi mogli da počnu sredinom sledeće godine - ističu u REV.