ZASEDANJE 26. sednice Skupštine grada Niša u ponedeljek obeležilo je obaveštenje o prelasku osmoro odbornika iz odborničke grupe SRS. A, da radikalima ne cvetaju ruže, pokazuju i primeri iz Čačka i Loznice.

U Čačku se 12 odbornika ove stranke "odmetnulo" i oformilo posebnu odborničku grupu "Radikali Čačka", koja je potpisala novi koalicioni ugovor sa vladajućim strankama: NS-DSS, SPS-PUPS. U Loznici je SRS od 12 osvojenih, ostala sa samo pet odbornika u Skupštini grada.

"RADIKALI ČAČKA"
ŠEF novooformljene odborničke grupe "Radikali Čačka" biće Svetlana Mladenović. Na mesto Tančevića, novi član Gradskog veća biće Jovanka Jovanović, a nova odbornička grupa će tek predložiti ko će biti njihov kandidat za mesto zamenika predsednika Skupštine grada. Svi direktori javnih preduzeća i ustanova grada Čačka, koje je ranije delegirala SRS, ostaju na tim pozicijama, jer su se, kako nam je Vojinović rekao, priklonili novoj odborničkoj grupi.

U Nišu je odbornička grpa SRS, sa 18 koliko je imala na početku mandata (isto kao i ZES), svedena na samo 10 članova. Najveći ćar u ovom "preletanju" imao je Pokret "Živim za Niš", koji je dobio troje radikala, pa sada, umesto dva, ima petoro predstavnika naroda. Ova odbornička grupa nije ni postojala prilikom konstituisanja gradske skupštine.

Za dva mandata iz SRS uvećana je i odbornička grupa G17 plus, koja sada ima devetoro odbornika. Prvi put, po jednog odbornika bivših radikala, imaće SNS Tomislava Nikolića, kao i Narodna partija Maje Gojković. Nova Srbija se na neki način ponovo vratila u niški parlament, takođe sa jednim radikalskim "preletačem". Ova stranka je na početku mandata imala dva predstavnika u odborničkoj grupi DSS-Nova Srbija, Vojislav Koštunica, koji su u međuvremenu osnovali pomenuti Pokret "Živim za Niš".

Dok su oni, koji su promenili radikalski dres, ćutali i nisu izlazili za govornicu, optužbe i osude na njihov račun uglavnom su dolazile iz opozicije. Zamenik šefa odborničke grupe LDP u Nišu, prof. dr Srđan Pešić je sve to nazvao cirkusom i papazjanijom, naglasivši da se zbog raznih preleta, Skupština grada konstituiše već dve i po godine. On je zatražio da se još u toku sednice napravi spisak iz koga bi se videlo ko je vlast, a ko opozicija.

LOZNIČANI OČEKUJU POKAJNIKE Na ivici, od svega pet odbronika "Šešeljeva stranka" u Loznici je sačuvala odborničku grupu. Šef odborničke grupe je Svetlana Erić, umesto Zorana Mitrića, doskorašnjeg predsednika GO SRS, koji je u međuvremenu prešao u Srpsku naprednu stranku. Sreto Perić (na slici), predsednik Okružnog odbora SRS za Podrinje i član predsedničkog kolegijuma SRS, međutim, broj odbornika "ne da se neće osipati, već je moguće da će biti još veći, jer neki koji su otišli iz SRS, najavljuju povratak". Svako ko se, kako kaže Perić, uverio da mu je, ipak, mesto u SRS i ko prihvata program i statut stranke, ima šanse da se vrati.

- Pa ljudi moji, čak i na pijaci u Merošini važe neka pravila, a ovde se ne zna ništa. Sve se valja "ispod žita" - rekao je Pešić.

Dr Dragan Vukadinović, šef odborničke grupe SRS, rekao je da nijedan od osmoro odbornika nije zatražio ispisnicu, ali to nije smetalo onima koji su ih udomili. Reč je o ljudima koji su iz ličnih i porodičnih razloga i interesa, otišli u druge tabore - kaže Vukadinović. O dojučerašnjim partijskim drugovima, slično je za "Novosti" izjavio i narodni poslanik i predsednik Okružnog odbora SRS Milovan Radovanović.

Osmoro bivših radikala tvrde da nisu prešli iz ličnih i materijalnih interesa, a Ljiljana Stanojević je dodala da "jednostavno sebe više nije mogla da vidi u redovima dojučerašnjih kolega."

Novi sporazum u Čačku imaće za posledicu i smenu člana Gradskog veća Dragoslava Tančevića, kao i zamenika predsdenika Skupštine grada Sanje Golubović, koji su i dalje ostali pod okriljem SRS.

- Svi koji su u toj novoj odborničkoj grupi nisu više članovi naše stranke - rekao je je Mirko Munjić, poslanik i predsednik Okružnog odbora SRS. - Naziv nove grupe je čista farsa, oni su izdajice i biće žigosani u svom gradu. Sve se ovo, nažalost, dogodilo zato što je Ustavni sud doneo odluku da su odbornici vlasnici svojih mandata. To im je omogućilo da trguju mandatima, što se ovde upravo dogodilo.

Doskorašnji predsdenik GO SRS u Čačku Stojan Vojinović rekao nam je da je do raskola došlo zbog Munjićeve torture, koju više niko nije mogao da trpi.

- Munjić je zajedno sa Vjericom Radetom podneo blanko ostavke za četiri odbornika, koji su odlično obavljali svoj posao, i to bez ikakvog razloga. Potom je, mimo statuta stranke, rasturio najbolje mesne odbore. Morao sam tome da se suprotstavim i zato su me izbacili - rekao nam je Vojinović.