KRALjEVO - Umesto smirivanja i dijaloga zavađenog radikalsko-narodnjačkog i proevropskog tabora, višemesečna politička previranja u Kraljevu nastavljena su, pa čak i produbljena, na vanrednoj sednici gradske radikalsko-narodnjačke skupštine grada u utorak, koja je sazvana radi situacije u preduzeću ”Autotransport” i koja je rezultirala - novim podelama i štrajkovima!

Pod optužbom da je dvoje svojih radikala nagovorila da se pridruže proevropskoj koaliciji i tako prošle subote omoguće kvorum paralelnoj (o)pozicionoj sednici gradske skupštine ZES i SPS-PUPS, radikalsko-narodnjačka koalicija je u utorak, na ”svojoj” skupštini, smenila sa mesta direktora JP ”Toplana” - radikalku Vesnu Nikolić-Vukajlović?!

Bez obrazloženja, odbornicima ”vladajuće” koalicije samo je saopštena odluka komisije za izbor i imenovanje, prema kojoj se Vukajlovićeva smenjuje, a na mesto direktora ”Toplane” imenuje njen partijski drug Ilija Čabarkapa, što su odbornici jednoglasno prihvatili.

Smeni je, međutim, prethodila odluka Opštinskog odbora SRS o isključnju Vukajlovićeve iz stranke, iako je ona, istovremeno, predsednik Okružnog odbora, pa i član Izvršnog odbora Centralne otadžbinske uprave SRS?!

- Nagovarajući neke naše odbornike da podrže pa i da pređu u proevropsku koaliciju, Vesna je prekršila Statut SRS i partijsku disciplinu, a uz to je paralelno pregovarala i o svom prelasku u neke druge stranke i pokrete. To je glavni razlog za njeno isključenje iz stranke i, naravno, za smenu sa mesta direktora ”Toplane” - kaže Jablan Milovanović, predsednik Opštinskog odbora SRS.

Najavljujući žalbu na odluku radikalsko-narodnjačke skupštine, Vukajlovićeva kaže da se neće tek tako povući sa mesta na koje je pre dva meseca legalno izabrana, a u tome joj podršku daje i većina radnika ”Toplane”, koji su u utorak, zbog svih ovih dešavanja, započeli i - štrajk!

- Suština je, u stvari, u tome što nismo hteli da u ”Toplanu” primimo nove radnike po partijskoj liniji. Zbog toga su me smenili a da nisu ni imali kvorum, pošto su sednici prisustvovala 34 legalna odbornika, dvoje manje od potrebne većine, i to radikala! A što se tiče isključenja iz stranke, tu odluku, ipak, donosi samo Centralna otadžbinska uprava SRS. Posle toga, videćemo... - zagonetno kaže Vesna Nikolić-Vukajlović, sedeći i dalje u fotelji direktora ”Toplane”.


TENDER I ODBOR

NA sednici gradske skupštine pod vođstvom radikala i narodnjaka, u utorak se ipak najviše razgovaralo o situaciji u ”Autotransportu”. Zaključeno je da se ovom preduzeću, od kojeg zavisi prevoz hiljada Kraljevčana, pomogne koliko god je to moguće, ali je ”šoferima” ispostavljen i zahtev da u roku od 24 sata obezbede minimum procesa rada i time normalizuju makar gradski prevoz. U protivnom, zaključeno je, gradska uprava će angažovati ostale lokalne, pa i prevoznike sa strane, a potom raspisati i tender za prevoz u gradskom saobraćaju. Odbornici su formirali i anketni odbor, koji će ispitati incident tokom subotnjeg zasedanja gradske skupštine, kada su se, na ulaznim vratima, sukobili radnici obezbeđenja i odbornici (o)pozicione koalicije ZES i SPS-PUPS.