NOVI SAD - Inicijativa čelnika grada Novog Sada da se na Vezircu, brdu između Petrovaradina i Sremskih Karlovaca, podigne spomenik u čast poginulih vojnika Otomanske imperije u čuvenoj Bici kod Petrovaradina 1716. godine, naišla je na burne reakcije. Prve su stigle iz redova opozicionih odbornika u Skupštini grada.
Ideja za podizanje spomenika potekla je od Ahmeta Siha Umara, turskog ambasadora u Srbiji, koji je letos boravio u Novom Sadu na proslavi godišnjice bitke između austrijske i otomanske vojske na Vezircu 5. avgusta 1716. godine. Ideju je prihvatio gradonačelnik Igor Pavličić, a Gradsko veće je predložilo i nacrt za podizanje spomenika.
Predlog se našao pred članovima Saveta za kulturu Skupštine grada, ali je utvrđeno da je nepotpun, pa je vraćen Gradskom veću uz sugestiju da bude dorađen, ali i da bude pokrenuta javna rasprava .
- Stručnjaci treba da daju konačnu ocenu, a ne Savet - naglašava Miloš Pankov, predsednik Saveta za kulturu Skupštine grada. - Čini se da grob treba da bude obeležen, odnosno mogla bi da bude postavljena spomen-tabla, ali mi ne odlučujemo o tome, već Gradsko veće, odnosno gradonačelnik. Savet ima ingerencije samo oko izbora mesta gde će spomenik biti postavljen.
Pankov smatra da bi gradonačelnik trebalo da oformi posebnu stručnu komisiju za sve predloge.
- Činjenica je da su tu poginuli turski vojnici i da bi bilo u redu da grobno mesto bude obeleženo - kaže Pankov. - To nije rehabilitacija i slavljenje turske vojske, već samo obeležavanje mesta gde su poginuli, što je osnovno ljudsko pravo, naročito ako nisu uspeli da sahrane mrtve.
Na drugoj strani Radovan Jokić, odbornik ispred Grupe građana „Maja Gojković“ i bivši član gradskog veća zadužen za kulturu kaže da gradska vlast podiže spomenik turskoj vojsci koja je tlačila naš narod vekovima.
- Turska vojska je pobila 10.000 ljudi prilikom povlačenja - rekao je Jokić na sednici Skupštine, obraćajući se predlagačima. - Na javnu raspravu ste stavili inicijativu za uklanjanje spomenika Jaši Tomiću pa bi bilo u redu da pitate Novosađane šta misle o ideji da se podigne spomenik turskoj pošasti. Smatramo da je to neprimereno, jer se radi o vojsci koja je te dve godine činila stravične zločine nad lokalnom stanovništvom.
Istoričar Žarko Dimić smatra da je u najmanju ruku neobično, čak i degutantno podignuti spomenik turskoj vojsci koja je palila i ubijala svuda po Sremu.
- Između Čortanovaca i Karlovaca se nalazi kosturnica pa bi tu mogli da postave obeležje svojim ratnicima, iako je u toj vojsci bilo najmanje Turaka, već su ratovali Tatari, Persijanaca, Afrikanci... - predlaže Dimić. - To je kao da postavljate spomenik nacistima u Srbiji.
Dimić predlaže i da se postavi spomen-ploča pored ekumenske, Tekijske crkve, jer je to mesto gde svi treba da se izmire. On smatra da je to najbolje rešenje za Turke.

TEŽAK PORAZ
BITKA kod Petrovaradina vođena je 5. avgusta 1716. godine, između austrijske i turske vojske na brdu Vezirac. Turci su bili poraženi i prinuđeni na povlačenje i posle toga trajno potisnuti južno od Save i Dunava.