PO ugledu na izbore sedam svetskih čuda prirode i graditeljstva pre godinu dana je i u našoj zemlji, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Srbije, pokrenuta slična akcija sa željom da pokaže da i Srbija obiluje prirodnim lepotama i vrednim graditeljskim poduhvatima.
Među sedam srpskih čuda prirode čak su tri sa teritorije Zlatiborskog okruga, a dva su na teritoriji opštine Bajina Bašta. Drina je na prvom, kanjon Uvca na drugom, a Tara na četvrtom mestu te liste. U Bajinoj Bašti su veoma ponosni što se na području ove opštine nalaze dva “čudesna” spomenika: Drina sa vrelom i Nacionalni park “Tara”.
- Nacionalni park “Tara” sa dva zaštićena prirodna dobra, jezerom Zaovine i parkom prirode Šargan - Mokra Gora, kao i reka Drina prvenstveno, zaista spadaju u čuda prirode po svojoj lepoti. Reka Drina je dobila najviše glasova i proglašena je za prvu prirodnu lepotu Srbije - kaže Jovan Đurić, direktor Sportsko-turističkog centra u Bajinoj Bašti.
Đurić dodaje da za napredovanje u turizmu nisu dovoljne prirodne lepote i da je napravljen dobar strategijski dokument: “Master plan razvoja turizma planine Tare i njenog okruženja” za čiju realizaciju je neophodna pomoć ministarstva i Turističke organizacije Srbije.

PRIRODNA I GRADITELjSKA ČUDA
SEDAM prirodnih čuda Srbije su: Drina sa vrelom, Kanjon Uvca, Đavolja varoš, Nacionalni park “Tara”, Đerdapska klisura, Kapije i kanjon Vratne i Fruška gora.
Sedam srpskih čuda graditeljstva su: Beogradska tvrđava, Šarganska osmica, Studenica, Gamzigrad, Feliks Romulijana, Visoki Dečani, Hram Svetog Save i Gradska kuća u Subotici.