NA platou ispred beogradskog tržnog centra “Ušće” dobro znano lice: reprezentativac Miralem Sulejmani. U društvu prelepe plavuše.


- U šopingu sam sa devojkom Vesnom. Kupujemo neke krpice – otkriva as holanskog Ajaksa na početku razgovora za „Sport“.


* Ima li nekih novosti?

 

TRENING NA ADI I kada je na odmoru – Sulejmani vredno trenira. Na Adi Ciganliji sprovodi dodatne treninge.
- Već duži period radim sa profesorom Andrijom Milutinovićem. Dođe on tri, četiri puta do Amsterdama- ističe Miralem. Ko još vežba sa Milutinovićem? - Dosta naših asova. Tu su Pantelić, Mrđa, Dragutinović, Đuričić, Ninkov ...

 

- U oktobru ću postati otac. Moja devojka Vesna Mušović će roditi sina. Budućeg fudbalera. Sa Vesnom se zabavljam već nešto više od godinu dana.


* Kada će svadba?


- I to smo precizirali. Svadbeno veselje će biti narednog leta. I to u mom Beogradu.


* Sa Ajaksom ste stigli do šampionske titule Holandije?


- Posle punih sedam godina Ajaks je trijumfovao u holandskom prvenstvu. Idemo direktno u Ligu šampiona.


* Bilo je nagoveštaja da ćete napustiti klub iz Amsterdama?


- Jedno vreme sam bio u nemilosti trenera Martina Jola. Kada je on otišao krenulo je i meni, i Ajaksu. Sa Frankom de Burom smo stigli do šampionskog slavlja. Sada je sve na svom mestu.


* Čvrsto ste rešili da dobrim igrama u Ajaksu stignete i do standarnog mesta u reprezentaciji Srbije?

 

VEST HEM OSTAO SAN Više engleskih klubova je bilo zainteresovano za angažovanje srpskog asa, među kojima su bili Arsenal, Liverpul, Vest Hem ...
- Sve sam bio dogovorio sa čelnicima Vest Hema. Do transfera nije došlo jer nisam dobio radnu dozvolu. U planu je bila pozajmica, ali nisam otišao – kaže Sulejmani.

 

- Moje je da blistam u “kopljanicima”, a selektor Vladimir Petrović Pižon će to znati da vrednuje. Imam kapitensko iskustvo iz mlade selekcije, sa kojom sam bio i na evropskom prvenstvu.


* Hoće li Srbija izboriti plasman na predstojeći šampionat Evrope?


- Dok postoje šanse, treba da se nadamo. Pred nama je raspored, koji bi nam mogao omogućiti baraž i šansu da se dočepamo kontinentalnog prvenstva. Imamo reprezentaciju za respekt.


* Za sada vam je najdraže priznanje od velikana holandskog fudbala?


- Pre nepune tri godine proglašen sam za najboljeg mladog igrača Holandije. Za mene su glasali Johan Krojf, Rud Gulit, Marko van Basten, Gus Hidink i još neka svetski poznata imena holandskog fudbala. Tada sam bio najsrećniji čovek na svetu. Kao sada sa voljenom Vesnom.


* Kako sa ove vremenske distance gledate na odlazak iz Partizana u Herenven?


- Malo mi je krivo što sam sa 17 godina napustio Humsku.. Istekao mi je stipendijski ugovor i morao sam da mislim na budućnost. I sada se rado prisetim debija za crno bele. Trener Jirgen Reber me uveo u igru u 82. minutu protiv Obilića, koga smo savladali sa 4 2. Zamenio sam tada Stefana Babovića – priseća se Miralem Sulejmani, kome su vanserisjki talenat i vreme najveći saveznici.

TREMA PRED MIJATOVIĆEM

Miralem Sulejamani je imao više fudbalskih uzora. “Kupovao” je fazone od brojnih naših internacionalaca.

-Uzor broj jedan mi je bio i ostao Predrag Mijatović. Sa njim sam nekoliko puta pričao i uvek sam imao tremu.Pamtim za sva vremena kada mi je naglašavao da je najvažnije ostati normalan – ističe Miralem.FUDBALSKA PORODICA

Sulejmani su fudbalska porodica. Miralemov otac i stric su bili fudbaleri.

- Otac Miljaim i stric Nedžip su bili dugogodišnji prvotimci Poleta i Dorćola. Tata je bio brzo desno krilo, a stric libero – zadovoljno će Miralem.AMSTERDAMSKI DANI

Sa Vesnom, Miralem provodi prelepe amsterdamske dane. Za-

ljubljeni su u Holandiju.

- Blizu nam je more, pa često kada vremenske prilike dozvole skoknemo da se sunčamo i kupamo. Tu su i prelepe šetnje – otkriva Miralem.