IGRAČI ostaju, trener ide! Dan posle slabijeg zemljotresa na Malom Kalemegdanu, usledio je jači potres odlukom generalnog menadžera Crvene zvezde Mirka Pavlovića da smeni šefa stručnog štaba Mihaila Uvalina i na njegovo mesto postavi Sašu Nikitovića, još mlađeg stručnjaka, koji u biografiji nema podatak o samostalnom vođenju seniorskog tima.

KOLARO: PAVLOVIĆ PROTIV “LUKOILA“

KLOD Kolaro, „zamrznuti“ potpredsednik Zvezde od decembra 2010, objašnjava pozadinu odbijenog ugovora sa „Lukoilom“.
- Pregovore sa tom kompanijom vodio je Petar Škundrić ispred SD Crvena zvezda, pa su nam dobronamerno ponudili da nam u toj ruskoj firmi pronađu generalnog sponzora. Iza tog ugovora stajalo je SD i preostali članovi UO kluba, jedino je Mirko Pavlović smatrao da je štetan. Podrazumevao je da se „Lukoil“ odriče potraživanja od 1.200.000 evra na ime sudskog spora koji je Zvezda izgubila, kao i da će biti sponzor klubu u ovoj sezoni za cifru od oko 250.000 evra.

Košarkaški klub Crvena zvezda raskinuo je ugovor sa trenerom Uvalinom, kome se zahvaljuje na dosadašnjoj saradnji i želi mu sve najbolje u nastavku karijere. Za novog šefa stručnog štaba imenovan je Aleksandar Nikitović, pomoćnik selektora Dušana Ivkovića na poslednja dva velika takmičenja i trener kadetske reprezentacije Srbije, koji će u subotu voditi prvi trening“, objavljeno je u šturom saopštenju na klupskom sajtu, bez obrazloženja neočekivanog i riskantnog poteza, koji se može pripisati ličnom razmimoilaženju generalnog menadžera i trenera.


Posle prepodnevnog treninga u „Pioniru“, koji je delovao kao smirivanje tla, Pavlović je saopštio Uvalinu da bi prijateljski razlaz bio najbolje rešenje. Dan ranije, simpaziteri kluba koji su tražili ostavku generalnog menadžera, podržali su igrače, ali i stručni štab. Zasad ostaje dilema da li je trener viđen kao „čovek iz opozicije“, kojom iz Rusije diriguje i dalje aktuelni potpredsednik, biznismen Dragan Ristić.


Otkazom Uvalinu, koji je u fotofinišu opstankom u NLB ligi ostvario primarni klupski cilj, Zvezdino rukovodstvo svedeno na prvog operativca izlazi na klizav teren... Jadransku budućnost treba osigurati plasmanom među prva četiri tima u predstojećoj Superligi, a neuspeh bi mogao da ima efekat bumeranga. U tom slučaju, ne bi bilo jednostavno objasniti javnosti, posebno Zvezdinim navijačima, zbog čega je smenjen već uhodani trener, pet dana pre početka završnice sezone, odnosno prve utakmice sa Radničkim, 23. marta u Kragujevcu.

UVALIN: IZNENAĐEN SAM

MIHAILO Uvalin, doskorašnji trener Crvene zvezde, nije ni slutio šta mu se sprema...

- Zatečen sam i iznenađen ovakvom odlukom. Posle jutarnjeg treninga, gospodin Mirko Pavlović mi je objasnio da više nisam trener Crvene zvezde. Razloge ne znam, moraćete njega da pitate. Početkom sledeće nedelje, pismenim ili usmenim putem izneću i moje viđenje situacije u Crvenoj zvezdi - rekao je Uvalin, koji je pre samo nekoliko dana izborio opstanak u NLB ligi ubedljivim trijumfom nad Olimpijom.

KO JE SAŠA NIKITOVIĆ?

SAŠA Nikitović je rođen 12. juna 1979. u Beogradu, tokom igračke karijere nastupao je za sve selekcije Zvezde, Obrenovac, Umku, Doboj, Sibiu (Rumunija), kao trener bio je u stručnom štabu Duška Vujoševića u Partizanu, pomoćnik Draganu Šakoti i Stevi Karadžiću u Zvezdi, trener juniora (prvak Srbije, učesnik F8 Evrolige), pomoćnik Aleksandra Kesara u univerzitetskoj reprezentaciji, pomoćni trener u stručnom štabu Dušana Ivkovića...