ATINA Bojadži, legenda jugoslovenskog i makedonskog maratonskog plivanja, prva žena koja 1969. preplivala kanal Lamanš, umrla je u sredu u 66. godini u Skoplju. U veoma bogatoj karijeri, Atina Bojadži je već sa 18 godina postala svetska šampionka u plivanju na duge staze i višestruki pobednik Ohridskog maratona, čije vreme do danas nije nadmašeno.

Rođena je 1944. u kući na samoj obali Ohridskog jezera. Već sa 11 godina oborila je sve makedonske rekorde u plivanju na kratkim stazama u slobodnom i delfin stilu.

Atina Bojadži je 1962. na stazi Kapri - Napoli postala svetski prvak u maratonu u slanim vodama. Iste godine, na veoma opasnom maratonu Saida - Bejrut, od 23 takmičara na cilj su stigli jedino ona i jedan plivač iz Egipta. Predsednik Libana je Atini dodelio orden za hrabrost, a zbog opasnosti, taj maraton više nikada nije bio održan. Vrh karijere dostigla je 9. septembra 1969, kada je preplivala kanal Lamanš, a distancu od 50 kilometara savladala je za 13 sati i 20 minuta. Taj veliki uspeh, šest godina kasnije, ovekovečan je filmom Aleksandra Đurčinova ”Ispravi se Delfina”, gde je Atinu glumila Neda Arnerić.

Kao trener, radila je, najpre, u Crvenoj zvezdi, a potom u sportskom centru u Los Anđelesu. Bila je selektor plivačke reprezentacije BiH. Polovinom devedesetih vratila se u Makedoniju, gde je, do juče, živela povučeno i krajnje skromno.