Olimpijski komitet Srbije nije imao lak zadatak da izabere najuspešnije sportiste i ekipe za 2010. godinu. Kako „Novosti“ saznaju, u ponedeljak na sednici Predsedništva prihvaćeni su predlozi Komisije za priznanja OKS (Vlade Divac, predsednik, Mirko Nišović i Nikola Kuljača,članovi), a promocija laureata biće na svečanosti u petak, u Domu Narodne skupštine u Beogradu, u okviru koje je i proslava 100 godina olimpizma u Srbiji.
Zorana Arunović je najuspešnija sportistkinja u 2010. sa zlatnom i srebrnom medaljom na Svetskom šampionatu u streljaštvu.

Novak Đoković je najbolji sportista Srbije, a priznanje mu se dodeljuje na osnovu ponovljenog trećeg mesta na ATP listi i osvojenog Dejvis kupa.
Ženska odbojkaška selekcija je najuspešniji ženski tim (osvojeno prvo mesto u Evropskoj ligi).
Muška odbojkaška selekcija je najbolji muški tim, a to joj je donela bronzana medalja na Svetskom šampionatu.
Velimir Stjepanović je najbolji mladi sportista, jer je ove godine osvojio srebrnu i bronzanu medalju u plivanju na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru.
Košarkaški tim Srbije „3 na 3“ najbolji je mladi tim, pošto je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru.
Dejvis kup reprezentacija Srbije dobila je specijalno priznanje za najuspešniji ekipni plasman u individualnim sportovima. Osvajanje Dejvis kupa, u spektakularnom finalu sa Francuzima u „Areni“, predstavlja, kako piše u obrazloženju Komisije, istorijski trenutak za srpski sport, pa takav rezultat nije smeo da ostane neopažen i morao je da bude adekvatno vrednovan.


VAJDA TRENER GODINE
Marijan Vajda, trener Novaka Đokovića, proglašen je za najuspešnijeg u 2010. i to je bila i jedina dilema Komisije za priznanja OKS.
Naime, najuspešniji trener proglašava se na osnovu rezultata sportiste, a izjavu o treneru daje Savez i potpisuje sportista.
Ali, kako saglasne izjave volje nije bilo u slučaju svetske šampionke Zorane Arunović, koja ima najviši bodovni rezultat, Komisija je, primenjujući Pravilnik OKS, vrednovala sledećeg sportistu, a to je Đoković, pa je njegovog trenera proglasila za najuspešnijeg.


ŽESTOKA KONKURENCIJA
Konkurencija za izbor najboljih bila je zaista žestoka, jer su naši sportisti ove godine osvojili sijaset medalja.
U nominaciji su bili - seniori: Andrea Arsović, Bobana Veličković, Nemanja Mirosavljev i Andrija Zlatić (streljaštvo), Nikola Grbić (odbojka), Nikola Stojić i Marko Marjanović (veslanje), Vanja Udovičić (vaterpolo) i Nikola Jovanović (tekvondo).
Mladi sportisti: Julijana Savić i Aleksandar Kukolj (džudo) i Božidar Antunović (atletika), a od ekipa: vaterpolisti (seniori) i odbojkaši i odbojkašice (mladi).