Na oproštaju od turbulentne godine, u kojoj su nerealna očekivanja pojela skromne mogućnosti, fudbalska reprezentacija u kombinovanom sastavu podarila je Vladimiru Petroviću prvu pobedu na funkciji selektora: Bugarska – Srbija 0:1 (0:0). Tek šesti trijumf “orlova” na 14 utakmica u 2010. godini brzo će pasti u zaborav zbog još jedne osrednje partije, a pamtiće se samo “navođena” asistencija Veseljka Trivunovića i rutinska egzekucija spretnog Nikole Žigića u 80. minutu meča u kojem su za “orlove” debitovala čak petorica fudbalera. Bojan Jorgačević, Marko Mirić, Adem Ljajić, Ivan Radovanović i već pomenuti asistent kod gola odluke, nisu razočarali selektora Petrovića, ali sa izuzetkom pouzdanog golmana belgijskog Genta nisu ni pokazali da bi odmah mogli da predstavljaju pojačanje za nacionalni tim Srbije.

Skroman fudbal koji su u kišnoj večeri pred sablasno praznim tribinama stadiona “Vasil Levski” prikazali izabranici Lotara Mateusa i Vladimira Petrovića jedva može da zavredi prelaznu ocenu. Bugari neka brinu o svojim mukama, koje su očigledno veće od naših, a nama ostaje da sa strepnjom iščekujemo martovski nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u kojima “orlovi” više nemaju pravo na grešku. Nije ostalo prostora ni za eksperimente, pa će Pižon motrati da zaboravi na kombinatoriku koja mu je ovaj put bila nametnuta usled brojnih povreda i da za februarski test u Izraelu pozove sve: Stankovića, Krasića, Kuzmanovića, Ninkovića, Lazovića…

Posle početnog naleta domaćih, završenog sa dva šuta ka Jorgačeviću, na naredno ubuđenje u našem kaznenom prostoru čekalo se do 29. minuta kada je Valerij Božinov iz dobre pozicije promašio cilj. U međuvremenu, naši su uspeli da održavaju ravnotežu na sredini terena i da u nekoliko navrata, mahom prodorima po bokovima, preko Tošića i Kolarova, odnosno Mirića i Mrđe, pokušaju da stvore opasnost pred golom Mihajlova. Međutim, uprkos solidnoj igri Ljajića na poziciji centralnog veznog igrača, kao i Milijaša od kojeg je počinjala većina akcije “orlova”, izostale su upotrebljive lopte u završnici.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu propustio je Petrović u 45. minutu, kada je posle kornera za naš tim loše reagovao na dodavanje Subotića sa ivice kaznenog prostora. Vezistu Partizana lopta kao da je iznenadila, pa je uspeo samo da je sa pet metara pošalje pored gola.

Drugo poluvreme je počelo solo-akcijom Tošića koju je hitri dribler završio šutem u spoljni deo mreže. Bio je to signal da će se u nastavku više igrati na polovini domaćih, čemu je doprineo i ulazak Žigića umesto Mrđe. Uprkos promeni u špicu i uvođenju iskusnog golgetera, ponovo su izostale dobre prilike za “orlove” koji su 2010. godinu završili u trendu koji ih prati još od priprema za Mundijal – jalovo i neefikasno. Kada su sredinom drugog poluvremena počele da se nižu izmene kao na traci, ionako spori tempo utakmice poprimio je tonove uspavanke, u kojoj nijedan rival nije imao znanja i moći da uradi bilo šta konkretno pred golom suparnika. Sigurni Jorgačević i njegov bugarski kolega Mihajlov čestito su se dosađivali i tek s vremena na vreme pogledom ispraćali poneki neprecizan šut.

Konačno, Žigićev pogodak posle odlične dubinske lopte debitanta Trivunovića prekinuo je fudbalsko zevanje. Bio je to tek jednaesti gol Srbije na 12 utakmica odigranih u poslednjih pola godine, od kojih su naši fudbaleri četiri postigli protiv Kameruna i tri na Farskim Ostrvima. Premalo za selekciju koja želi da igra iole značajniju ulogu na evropskom kontinentu. Ipak, posle serije loših rezultata i veliki previranja u FSS i oko njega, važno je da je napravljen korak ka povratku pobedničkog duha. Koliko je i selektoru Petroviću bilo važno da sačuva 1:0 u Sofiji bilo je jasno pet minuta pre kraja kada je umesto veziste Ljajića uveo beka Ninkova i zaigrao sa čak petoricom igrača u poslednjoj liniji. i pobedismo…

ZVIŽDUCI SRPSKOJ HIMNI
DA u komšiluku baš i nismo omiljeni znali smo i pre utakmice. Na stadionu “Vasil Levski” samo smo dobili potvrdu ove tvrdnje, kada su malobrojni Bugari na tribinama dočekali srpsku himnu koncertom zvižduka. Istini za volju, domaća publika je tako na svojevrstan način potvrdila reči našeg selektora Petrovića, koji je dan pre meča rekao das u Srbi i Bugari isti, jer se i njihovoj himni zviždalo pre dve godine u Beogradu...

STRELAC POCRVENEO
NIKOLA Žigić nije dočekao kraj utakmice na terenu “Levskog”. Strelac gola odluke bespotrebno je isključen od strane sudije Avrama iz Rumunije u drugom minutu nadoknade vremena. Žigić je na sredini terena povukao za dres jednog bugarskog igrača, a rigorozni arbiter je odlučio da mu pokaže drugi žuti karton.

“OPOZICIJA” STIGLA I DO SOFIJE
PROTIVNICI predsednika FSS Tomislava Karadžića nisu propustili ni meč u Sofiji. Grupica obučena u majice s likom prvog čoveka srpskog fudbala i natpisom “Tole odlazi” skrenula je pažnju i na stadionu “Vasil Levski”, gde im ni kiša i hladnoća nisu smetali da izraze svoje stavove protiv Karadžića.

BUGARSKA – SRBIJA 0:1 (0:0)

STRELAC: Žigić u 80. minutu. Stadion: Vasil Levski. Gledalaca: 3.000. Sudija: Marijuš Avram (Rumunija). Crveni karton: Žigić (Srbija) u 90. minutu.
Bugarska:Mihajlov – Milanov (od 65. Bodurov), Ivanov, Milijev, Zanev - Janev, Genčev, Rangelov (od 30. Dimitrov), Petrov (od 65. Gadžev) - Popov, Božinov (od 53. Makrijev).
Srbija: Jorgačević - Ivanović, Vidić (od 65. Rajković), Subotić, Kolarov - Petrović (od 46. Radovanović), Milijaš (od 65. Trivunović), Mirić (od 73. Sulejmani), Tošić, Ljaljić (od 85. Ninkov) - Mrđa (od 46. Žigić).