NAJAVE da će FIBA biti blagonaklona prema akterima tuče u Atini nije se obistinila. Nenad Krstić kažnjen je sa tri utakmice suspenzije, dok će prvi plejmejker Srbije Miloš Teodosić propustiti prva dva meča Mundobasketa u Turskoj. Osim toga, naš kapiten sankcionisan je sa 45.000 švajcarskih franaka, a KSS sa 20.000.
- Kazna nije adekvatna onome što se desilo - nezadovoljan je predsednik KSS Dragan Kapičić odlukom FIBA. - Mislim da je suviše drastična, pre svega zbog toga što ambijent u kojem se sve desilo nije bio bezbedan.

Naš nacionalni tim odigraće prve tri utakmice protiv Angole, Nemačke i Jordana.
- Ovo je veliki hendikep, bez obzira na nešto lakši raspored - smatra Kapičić. - Krstić i Teodosić su dvojica najboljih igrača Evrope, posebno je osetljiv izostanak prvog plejmejkera.

Kazna nije mimoišla ni Grke, koji će prva dva meča odigrati bez Sofoklisa Skorcijanidisa i Adonisa Focisa. Ipak, utisak je da su aršini FIBA bili nešto drugačiji u odnosu prema ulozi domaćina u atinskoj tuči.
- Postoji mogućnost žalbe, ali ona ne odlaže izvršenje - ističe Kapičić. - Za igrače nema vremena da se nešto promeni, dok ćemo pripremiti žalbu koja se odnosi na novčane kazne. Nažalost, više bih voleo da je obrnuto.

FIBA je saopštila sankcije dok je naša reprezentacija odrađivala prvi trening u Kajseriju.
- Stvarno nema smisla da nas ovako drže u neizvesnosti. Možda je i to planski urađeno - „na iglama“ je bio kapiten Nenad Krstić pre treninga, kao da je predosećao drakonsku kaznu.

Priznaje da je mogao da dođe u Kajseri i u boljem stanju.
- Nadam se da sve ovo neće imati uticaja, ali bih lagao kada bih rekao da proteklih sedam dana nisam bio malo izbačen iz ritma. Pokušavam da se vratim što je pre moguće. Ostali momci su OK. Jedva čekam da se sve završi, da znamo na čemu smo.

Kao što je rekao Krle, ostali su OK.
- Krstić je dobar kapiten. Evo, nosim njegovu torbu. Ipak je to kapiten. Trenutno vraćamo Bjelicu u život, nas dvojica smo zaduženi za njegovu rehabilitaciju - nije propustio Veličković priliku da „bocne“ cimera.

Krstić je kapitenski pojasnio o čemu se radi.
- Šali se Novica. Bjelica je još mlad i normalno je da oscilira. Imao je samo tri dana odmora posle prvenstva, malo je pao i sada ga dižemo. Već je na pravom putu i biće nam od velike koristi.

Dva dana pre prvog podbacivanja lopte u novoj „Kadir Has areni“, koju organizatori užurbano pripremaju za veliki sportski događaj, gotovo su nevidljivi tragovi nadolazeće bitke za svetsku košarkašku prevlast. Nema rivalskog varničenja ni u bliskim kontaktima učesnika. Uobičajene su slike drugarskog ćaskanja Perovića i Australijanca Nilsena, poznanika iz Valensije, ortačkih zagrljaja Marića sa Rašićem i Tepićem, bivšim i budućim saigračem „ozija“ srpskih korena.
- Verovatno ćemo imati osećaj svetskog prvenstva kada počne utakmica - kaže Veličković, koji se pozdravio s Pablom Priđonijem, klupskim drugom iz Reala. - Nemamo neka velika očekivanja, kao što ih nismo imali ni prošle godine.

Između Argentinaca, Australijanaca, Nemaca i Srba, skoro neprimetno promiču Jordanci i Angolci, najveći autsajderi u Kajseriju.

“ORLOVI“ ZA MUNDOBASKET

Milenko TEPIĆ 23 200 Panatinaikos
Ivan PAUNIĆ 23 194 Nižnji Novgorod
Nemanja BJELICA 22 209 Kaha laboral
Stefan MARKOVIĆ 22 199 Beneton
Duško SAVANOVIĆ 27 204 Valensija
Miroslav RADULjICA 22 213 Efes pilsen
Nenad KRSTIĆ 27 213 Oklahoma siti
Kosta PEROVIĆ 25 218 Barselona
Novica VELIČKOVIĆ 24 205 Real Madrid
Milan MAČVAN 21 203 Hemofarm
Marko KEŠELj 22 203 Olimpijakos
Miloš TEODOSIĆ 23 195 Olimpijakos
Aleksandar RAŠIĆ 26 195 Partizan

PARLAMENT NA GOVORNICI

Ispred dvorane u Kajseriju nalaze se telefonske govornice naslovljene imenima učesnika A grupe. Domaćin se svojski potrudio da gostima ulepša ugođaj time što je na krov svake od šest govornice postavio vernu maketu parlamenata svake zemlje. Na krov naše stala je samo kupola zgrade Skupštine Srbije.

JEDAN SE VRAĆA KUĆI

Selektor Dušan Ivković doveo je u Kajseri trinaestoricu igrača. Jedan od njih vratiće se kući posle sastanka Tehničke komisije FIBA u petak u 13.00, na kojem će svi učesnici prijaviti konačan spisak od 12 košarkaša.

ZASTAVA

Sitni propusti organizatora u poslednjoj fazi priprema su uobičajeni na velikim takmičenjima. Jedan od njih viđen je u dvorani „Kadir Has“, u kojoj je zastava Srbija okrenuta tako da se redosled boja poklopio sa slovenačkom. Naravno, razlikuju ih grbovi. Ne radi se o lošoj nameri, s obzirom na to da je slična situacija i sa američkom zastavom.

GRCI NE STREPE

Selektor Grčke Jonas Kazlauskas doveo je u Tursku 12 igrača, kao da ne strepi od kazni FIBA koja je pogodila Focisa i Skorcijanitisa. Njih dvojica neće igrati protiv Kine i Portorika.

BUĐENjE IZ DžAMIJE

Nije potrebno naručivati buđenje u Kajseriju. U ranim jutarnjim satima probudiće vas molitva sa džamije, koja je našim novinarima navukla duboke podočnjake.