DOPING afera trese srpski sport! Antidoping agencija, osnovana 2005, potvrdila je da je čak šestoro sportista, iz četiri sporta, imalo, kako se zvanično kaže ”nepovoljan nalaz” na doping testu uzorka A.
Prema zakonu, ADAS nema pravo da saopštava imena pre eventualne analize uzorka bočice B, ali, kako se nezvanično može čuti, nedozvoljena sredstva u uzorcima bočice A nađena su kod rvača grčko-rimskim stilom Kristijana Frisa i Radomira Petkovića (uzorci uzeti na Prvenstvu Srbije), bacača kugle i diska Luke Pejovića (uzorak uzet kod kuće), košarkaša Crvene zvezde Elmedina Kikanovića (uzorak uzet tokom polufinalne serije plej-ofa Superlige) i dvojice bodi-bildera (uzorci uzeti na EP).

Sportista ima rok od sedam dana da zatraži analizu uzorka iz bočice B (ukoliko je prethodni nalaz bio pozitivan). Praksa je pokazala da velika većina sportista, posle saopštenih rezultata iz bočice A, ne traži dodatnu analizu, kao i da je u 100 odsto slučajeva novo ”veštačenje” samo potvrdilo prethodno.
Prema proceduri, ukoliko su uzorci uzeti na domaćim takmičenjima, sankcije predlaže Sportski savez Srbije, dok konačnu reč (uglavnom potvrđuje ili povećava kaznu, ali nikad ne smanjuje) ima Svetska organizacija. Ako je takmičenje međunarodnog karaktera, visina sankcija zavisi od mišljenja Svetske antidoping organizacije.


KOŠARKA
: BEZ KOMENTARA
Vršilac dužnosti generalnog sekretara Košarkaškog saveza Srbije, Zoran Gavrilović, ne negira da je stiglo obaveštenje o Elmedinu Kikanoviću, prvotimcu Crvene zvezde, koji je bio pozitivan na doping testu.
- Sve znam, ali ne mogu i ne želim da komentarišem, dok se ne obave dodatne analize, ne vidi se šta je uzorkom takozvanog B testa. Ne bi bilo korektno, ni po pravilu.
Prvi operativac Saveza, koji ima dosta staža u KSS, ne može da se seti ovakvog slučaja u bližoj prošlosti.
Profesor dr Dragan Radovanović, godinama vodi brigu o košarkaškoj seniorskoj reprezentaciji, ali je i na čelu Zdravstvene komisije KSS.
- Imaću sastanak u Antidoping agenciji, a za nekoliko dana bih mogao nešto konkretnije da kažem. Sve ostalo bi bilo nedovoljno argumentovano, pomalo napamet, nisam navikao da se na takav način oglašavam.

ATLETIKA:
RANO ZA PRIČU
Doping trese i kraljicu sportova. Kako saznajemo, pozitivan nalaz imao je bacač kugle, Luka Rujević. Generalni sekretar ASS, Slobodan Branković, kaže:
- Dobili smo obaveštenje od Antidoping agencije da se radi o jednom našem članu. Dok se ne završi kompletan slučaj, odnosno dok ne prođe neophodan rok za davanje B uzorka, ne smemo da otkrivamo o kome se radi. Ko zna, možda je nekome podmetnut urin, pa bismo tu osobu okrivili bez potvrđene krivice. To ne bi bilo u redu.
Ukoliko se potvrdi nalaz?
- S obzirom na supstancu koja je korišćena, shodno Antidoping agenciji, predstoji dve godine zabrane takmičenja.
Kakva je procedura?
- Upravni odbor donosi odluku o suspenziji, dok Disciplinska komisija ASS donosi odluku o vremenskom trajanju suspenzije. Potom čitav slučaj šaljemo Svetskoj atletskoj federaciji, koja može da potvrdi, ili preinači našu odluku. Kažnjeni sportista ne može da bude stipendist Ministarstva omladine i sporta i Atletskog saveza Srbije.
Ide AS Srbije korak napred.
- Zatražićemo od Antidoping agencije da izvrši kontrolu svih naših atletičara koji su ostvarili normu za Evropsko prvenstvo. Niko od njih neće moći da uđe u avion za Barselonu, ukoliko se ne podvrgne kontroli i, naravno, ne bude negativan nalaz - otkriva Branković.
U novijoj istoriji naše kraljice sportova, zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava kažnjeni su Olivera Jevtić, Dragutin Topić, Milan Jotanović, Vukosava Đapić i Milan Milenković. Pred kaznom, ukoliko se potvrdi nalaz, sada je Luka Rujević.

RVANJE:
VALJDA RADOMIR NIJE LUD
Nemir među rvačima. Pozitivni na doping testu bili su osvajač srebrne medalje sa EP u Azerbejdžanu Radomir Petković, i učesnik Olimpijskih igara u Pekingu, Kristijan Fris.
Oba rvača su trenutno na pripremama za Svetsko prvenstvo u Moskvi. Očekuje se da Petković najkasnije do prekosutra dođe iz SAD, a Fris iz Azerbejdžana.
- Ne želim da komentarišem, dok se ne uloži žalba – rekao je selektor Milorad Dokmanac. - Rvački savez Srbije je prvi krenuo u borbu protiv dopinga. Bilo je mnogo priča o dopingu i ispostavilo se da su neke osnovane. Sportisti su najodgovorniji, jer su punoletni. Ono što im mi dajemo je dozvoljeno, a šta uzimaju posle - ne znam. Ne možemo nekoga 24 sata da držimo na oku.
Trener Partizana Boško Kecman je u neverici.
- Nema nikakve logike, jer je Petković na Evropskom prvenstvu bio čist. Nije valjda toliko lud da to uradi posle šampionata Starog kontinenta. Kako ko ode u reprezentaciju, napravi glupost. Nešto smrdi u reprezentaciji, a ne u klubu. Garantujem da se nijedan rvač ne dopinguje u klubu, jer ja to ne dozvoljavam – kategoričan je Kecman.

DOPINGOVANI OD 2008. GODINE
Rvanje:Mihajlo Bajlović (stanozolol), Perica Dimitrijević (klebuterol i furosemid), Danilo Bosnić (kokain i THC), Miloš Kesić (THC), Radomir Petković, Kristijan Fris.
Boks:Branimir Stanković, Zoran Mitrović i Danijel Domonkoš (svi na furosemid).
Karate:Dragan Stojnić (efedrin).
Dizanje tegova: Borivoje Macanović (norandrosteron).
Veslanje:Goran Nedeljković (amfetamin).
Bodi bilding:Robert Jakovljević (stanozolol i klenbuterol).
Kajak: Dejan Pajić (4 metil 2 heksamin).

METILHEKSAMIN
NIJE sva šestorka ”pala” na prvom testu zbog istih supstanci. Jedan od njih je metilheksamin, koji se nalazi u jednom veoma popularnom preparatu među sportistima.
Metilheksamin je od 1. januara 2010. na listi nedozvoljenih sredstava, upisan pod punim ”imenom i prezimenom”, dok je ranije vođen kao ”nespecifična” supstanca. Prvi koji su ”popili” kaznu zbog konzumiranja pomenutog suplementa je petoro jamajčanskih atletičara i češki teniser Ivo Minar.