JEDNA velika utakmica, jedno veliko srce u grudima i još jedno iznad glave, uobličeno veštim prstima. Nije teško otkriti zagonetnu ličnost, jer postoje trenuci koji obeleže ceo život, iako ih možda nisi ni svestan. U polufinalnom snu na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, Miloš Teodosić bio je svestan samo romantične ljubavne poruke svojoj devojci, našoj odbojkaškoj reprezentativki Maji Ognjenović.
- Srce je za Maju, mnogo mi je žao što na prvenstvu nisu bili ona i moj brat. Da smo osvojili zlatnu medalju, posvetio bih je Maji i Jovanu. Nije mogla da dođe, trenira s reprezentacijom za Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Nadam se da će imati uspeha bar koliko i mi.
Najpopularniji Valjevac priznaje da je najpopularnija Zrenjaninka istumbala njegov život i pomogla mu na krivudavoj stazi sazrevanja.
- Mogu da priznam da me Maja u neku ruku promenila. Teško nam je kada smo razdvojeni, ali oboje smo sportisti i naučili smo da funkcionišemo i na distanci. Uostalom, od Atine do Istanbula stiže se za sat vremena avionom, kao i od Valjeva do Zrenjanina.
I juriši iznenadne popularnosti mogu da promene čoveka. Teodosić je preko noći postao meta, bilbord s njegovom slikom ispred dvorane u Katovicama opsedale su devojke, koje su pozirale za fotografisanje pred svojim namrgođenim momcima.
- Verovatno su to radile ispred svakog bilborda, ja se ni sa kim nisam slikao - brani se Teodosić. - Ne mislim da smo nešto mnogo popularni. Nećemo se promeniti, zdravi smo momci u zdravoj sredini. Jesmo napravili uspeh, ali ostaćemo isti.
Svi se nadaju da će status člana najbolje petorke, odnosno priznanje za najboljeg plejmejkera Evrobasketa u Poljskoj, promeniti njegov klupski život.
- Videćemo... Moj individualni rezultat ne bi došao bez zajedničke igre cele ekipe, koja je disala kao jedan. Sigurno je da se u klub vraćam s boljim statusom. Verujem da će Olimpijakos to prepoznati i znati da ceni, ali to neće dugo trajati. Ako budem igrao loše, brzo ću se vratiti na staro. Ne bih sebe izdvajao. Sada sam ja u prvoj petorci prvenstva, sutra će biti neko drugi.
Od ranog odlaska iz Železnika u Atinu, Miloša prate priče o pogrešnom izboru.
- Mislim da je Olimpijakos pravi klub za mene, imam još tri godine ugovora i nikad me nisu interesovale priče da li sam pogrešio u izboru. Možda je bilo i boljih opcija, ali i lošijih. Normalno je u razvoju igrača da danas igraš, sutra ne igraš.
O njegovoj nesrećnoj sudbini među milionerima Olimpijakosa govorio je i legendarni Saša Đorđević, s kojim ga porede po maestralnim kreacijama u situacijama koje izdvajaju velike igrače od dobrih.
- Godi mi takvo poređenje, ali Đorđević je jedan jedini. Neće biti drugog. Svako od ovih momaka u reprezentaciji trudi se da ostavi neki trag u našoj košarci.
Miloš priznaje da je srce znalo da ga izda...
- Svaki igrač ima uspona i padova. Ne mogu da kažem da mi je na ovom prvenstvu samopouzdanje bilo poljuljano, ali se dešava, posebno posle niza slabijih partija. Jedna dobra utakmica sve to vrati u normalu.
Eho poljske bajke još nije stigao do njegove svesti.
- U ovom trenutku nismo svesni kakav smo uspeh ostvarili, možda se osvestimo za tri, četiri dana. Nije bilo očekivano da osvojimo medalju, jer je program napravljen za rezultat na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Eto, iznenadili smo sve, u neku ruku i sebe.

PONOSAN NA VALjEVO
TEODOSIĆU je žao što nije bio u prilici da vidi slike velikog slavlja na ulicama rodnog Valjeva, koje je u utorak napravilo doček za svog najpopularnijeg sugrađanina.
- I ja sam ponosan na Valjevo. Voleo bih da mi neko ispriča kako je bilo tamo proteklih dana - kaže Teodosić.

ZDRAVOG RAZUMA U TURSKU
RIVALI na SP u Turskoj naredne godine, gledaće reprezentaciju Srbije drugačijim očima.
- Videćemo kakav će cilj postaviti selektor Ivković. Moramo da ostanemo čiste glave i zdravog razuma. Samo takvi možemo da postignemo nešto veliko, ali sada ne mogu ništa da obećam. Žao mi je što nismo malo bolje odigrali finale, ali smo iskusniji za jednu veliku utakmicu.

NAVIKAO DA ŽIVI S PRITISKOM
ODRASTANjE perspektivnog klinca, koji je za 15 “poljskih” dana postao zvezda, može da bude mač sa dve oštrice. Teodosić kaže da je navikao na opterećenje kao životnog saputnika.
- Pozicija plejmejkera uvek sa sobom nosi i veliki pritisak. Većina ovih momaka, iako su mladi, više od deset godina igra košarku. Život nas je naučio da se s tim izborimo.