VELIBOR Nenadić, Momir Rnić, Jožef Holpert i Zoran Đorđić bili su u rukometu ono što su danas njihovi sinovi Petar, Draško, Momir mlađi, Jožef mlađi i Petar. Da bi pobrojali sve njihove uspehe i medalje, trebalo bi nam daleko više prostora...
Poslednji u nizu sjajnih uspeha jeste osvojeno zlato na nedavno završenim Mediteranskim igrama u Peskari.
- Tačno pre tri decenije u Splitu, takođe na Mediteranskim igrama Momir Rnić i ja smo bili prvaci - priseća se senior Velibor Nenadić. - Bio bih neiskren kada bih rekao da mi svi uspesi mojih sinova ne prijaju. Sa ove distance to je sve sada tako lepo, međutim samo moja supruga Dragica i ja znamo kroz šta smo sve prošli da ih izvedemo na pravi put. Biti vrhunski sportista je jedna od najtežih profesija.
Petar, koji koristi poslednje dane odmora pred povratak u mađarski Segedin, uglavnom provodi u kući.
- Nažalost zbog povrede skočnog zgloba - žali se Petar. - Iskidani su ligamenti, tako da me otac svakog dana vozi na terapije. Sada je mnogo bolje nego što je bilo. Još koji dan i biće sve uredu.
Momir Rnić, posle završetka uspešne igračke karijere, istim žarom bavio se i organizacijskim poslovima u svom matičnom klubu Proleteru iz Zrenjanina, koji može da se pohvali da je bio u finalu Lige Šampiona protiv Barselone.
- Na tom parketu ponikao je i moj sin Momir - naglašava Momir stariji. - Sada igra u slovenačkom Gorenju. Redovno se čujemo, preko interneta, savetujem ga, ali daleko manje nego kada sam mu bio trener.
Momir junior odlično se snašao u Velenju. Tu je već godinu dana.
- Odlično mi je - ističe mladi Rnić. - Ugovor sam potpisao na četiri godine. Pored klupskih obaveza, dres reprezentacije mi je na prvom mestu. Želja mi je da se jednog dana oprobam i u čuvenoj Bundesligi. Ali otom potom, ima i za to vremena. Prvo da se ovde dokažem, pa ćemo onda lako.
Golove i maestralne poteze u dresu SFRJ Jožefa Holperta iz Crvenke i danas mnogi pamte. Dar i osećaj za golove nasledio je i sin.
- Rastao je uz mene - kaže Jožef, koji se sada bavi trenerskim poslom. - Izgleda da mu je rukomet u genima. Zadovoljan sam kako igra i neka samo nastavi ovim putem.
Zoran Đorđić (42) ostao je upamćen kao legendarni golman mnogih domaćih, ali i inostranih klubova. Doživeo je najlepšu stvar u karijeri da zajedno sa sinom Petrom (19), igra u najjačem evropskom nadematnju - nemačkoj Bundes ligi. Sa samo 17 i po godina Petar je debitovao u dresu Veclara.
- U klubu sam koji se već deset godina veoma uspešno nadmeće u Bundes ligi - raportira Petar.
Bundes liga ne pamti da su zajedno igrali otac i sin. Zoran je trenutno drugi najstariji, a Petar treći najmlađi igrač nemačkog šampionata.
- Otac se ove godine malo više povređivao. Uglavnom ga muče ligamenti na kolenima. Nedavno se oporavio i polako ulazi u formu.

ODBIO NEMAČKU ZBOG SRBIJE
PETRU Đorđiću su nudili da obuče dres nemačke nacionalne selekcije.
- Istina je. Gledali su moje partije i jednostavno me pitali da li bih igrao za njihovu reprezentaciju. Odbio sam ih jer za mene postoji samo Srbija.