VLADE Divac je novi predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Potpuno neočekivan scenario dogodio se u utorak tačno u 14.20 u beogradskom hotelu “Zira”. Sve je počelo u 11 časova, kada je Velibor Sovrović, predsednik Vaterpolo saveza Srbije, u ime 48 delegata predložio izmenu Statuta i dao predlog da se za predsednika glasa javno.
Usledilo je sat i po vremena mučne rasprave o tome šta je pravno, a šta nije, šta je demokratski, a šta nije. Ipak, u prvoj četvrtini sednice, prošao je predlog da se glasa javno. Usledila je pauza od 15 minuta, a posle nje - iznenađenje dana za sve prisutne u konferencijskoj sali.
Prema osmoj tački dnevnog reda bilo je predviđeno da obojica kandidata čitaju svoje programe. Vlade Divac je prvi izašao za govornicu, i osvrnuo se na posao koji ga čeka kao predsednika.
- Želim da vratim sve srpskom sportu od kojeg sam dobio mnogo. Na svakom kontinentu, ispod svih pet olimpijskih krugova imam svoje prijatelje koji mogu i žele da pomognu Olimpijskom komitetu Srbije. Želim da svi sportovi budu ravnopravni u olimpijskoj porodici. Želim da imamo kontinuitet talentovanih sportista i dobre rezultate mlađih selekcija. Potrudiću se, kao i do sada u karijeri, da se najbolje pokažem na terenu - izgovorio je Divac u 14.10, ne sluteći da će već za deset minuta postati predsednik OK Srbije.
Za govornicu je zatim izašao Ivan Ćurković, pročitao nekoliko delova iz svog programa, a onda naglasio da je u pauzi shvatio da mora da izgovori i dopunu.
- Pošto je očigledna želja jednog dela delegata da se grubo prekrši Statut OK Srbije, ja ne želim da ličnim primerom i prisustvom učestvujem u tome. Ne želim čak ni da produžavamo agoniju oko izbora i sa evidentnim problemom idemo pred MOK. Moral mi ne dozvoljava da budem deo ove igre. Nemam ništa lično protiv Divca, ali potpuno je jasno kakvi su ljudi oko njega. Danima sam dobijao poruke da odustanem. Danima je jasno da je izbor predsednika državni prioritet. Inad nas je samo MOK, a izneverena su i prekršena njegova osnovna načela - rekao je Ćurković.
U tom trenutku postalo je jasno da će dosadašnjni predsednik OKS da se povuče sa Skupštine.
- Ne želim da više ijedan delegat, koji je spreman da glasa za mene, doživljava pritiske raznih vrsta, ali i da pružam delu medija šansu da se na najvulgarniji način bave dosadašnjim radom OK Srbije - zaključio je Ćurković, koji je zatim prišao Divcu, pružio ruku, uzeo svoju torbu i napustio skupštinsku salu.
Ubrzo zatim, Skupština je aklamacijom sa 76 glasova izabrala Divca za novog predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, a onda se tajnim glasanjem pristupilo izboru novog predsedništva i nadzornog odbora.

PREDSEDNIŠTVO
1. VELIBOR SOVROVIĆ
2. VELIZAR ĐELIĆ
3. DRAGAN ŽIVOTIĆ
4. ŽARKO PASPALj
5. ZORAN KALINIĆ
6. ZORAN ĆENDIĆ
7. IVAN TODOROV
8. MILE ISAKOVIĆ
9. MIRKO NIŠOVIĆ
10. NEBOJŠA ILIĆ
11. NENAD GOLIJANIN
12. BOBA ŽIVOJINOVIĆ
13. BOŽANA OSTOJIĆ
14. DRAGAN RADOVANOVIĆ
15. UROŠ DRAGOJLOVIĆ
16. DUŠAN MITIĆ

NADZORNI ODBOR
1. ALEKSANDAR MATKOVIĆ
2. ANDRIJA MUMOVIĆ
3. DUŠAN VULOVIĆ

PRVA IZJAVA VLADA DIVCA KAO PREDSEDNIKA OKS
ODMAH NA POSAO

SKORO 30 novinara je strpljivo, više od pola sata, čekalo izjavu novog predsednika Olimpijskog komiteta.
- Potez gospodina Ćurkovića ne želim da komentarišem. Mogu da pričam samo o njegovom radu u proteklom periodu. Želim da poboljšam ulogu OKS - kaže Divac.
* O ciljevima do Londona i u Londonu 2012?
- Velika želja je da na OI osvojimo prvo zlato za Srbiju.
* Prvi zadatak?
- Da novo Predsedništvo radi svoj posao kako treba. Očekujem da će u njemu biti mnogo sportista, a očekujem i pomoć mnogih iskusnijih ljudi. Suština je da odmah počnemo da radimo - kaže Divac.

MANOJLOVIĆ
ODMAH posle izbora Divca postavilo se pitanje o novom generalnom sekretaru.
- Manojlović je vrlo dobro radio ovaj posao u proteklom periodu. Ima previše iskustva i s njim ću prvo razgovarati o mogućnosti da ostane - naglasio je Divac.

PELEVIĆ: PRAVNO NASILJE
BEZ obzira na to što je Skupština otvorena raspravom o javnom ili tajnom glasanju za novog predsednika bilo je delegata koji su osudili način na koji je Divac izabran za predsednika. Jedan od njih je Borislav Pelević, predsednik Kik boks saveza Srbije.
- Ovde je na delu bilo pravno nasilje i direktno kršenje Statuta OK Srbije. Kik boks savez nikada nije zavisio od OK, ali način na koji je izabran novi predsednik je presedan. Znam odakle su stizali pritisci i to je poražavajuće.

SOVROVIĆ: PREJAKE REČI
- ZALAGAO sam se za izmenu Statuta, o glasanju, što je dovelo do odustajanja Ćurkovića. Mislim da je upotrebio teške reči, da je preterano optužio nas za blagu izmenu Statuta. Drago mi je što je Ćurković rekao da ne želi nikakve sukobe, sporove... Radostan sam što je pobedio Divac, što će biti dobro za srpski sport. Mogli smo i da ispoštujemo rokove, da idemo na odlaganje, ali to bi samo razvodnjavalo Skupštinu - naglasio je predsednik Vaterpolo saveza, Velibor Sovrović.

ZORAN BINGULAC
GLEDAM U LONDON

- OKS je doneo svoju odluku. Ivan Ćurković je dostojanstveno izašao iz kampanje. Ja razmišljam o narednom danu, o Olimpijskim igrama 2012. u Londonu. Potrebno je da sve snage budu usmerene ka istom cilju u postizanju najboljih rezultata na olimpijskim igrama. Sve drugo trebalo bi zaboraviti i okrenuti se narednom periodu. Od Divca očekujem da objedini sve snage i da vrati pozitivan nacionalni naboj koji imaju druge reprezentacije kada zastupaju svoju zemlju - naglasio je Zoran Bingulac, potpredsednik Fudbalskog saveza.

NEBOJŠA ILIĆ
UREĐENA KUĆA


- IVAN Ćurković je zbog mogućnosti osporavanja Statuta zbog javnog glasanja, u šta ja nisam siguran, dokazao da je čovek sporta. Istovremeno, pokazao je da ima poverenje u Vladu Divca i OKS u budućnosti. Bio sam član Predsedništva, četiri godine odlično sarađivao sa Ćurkovićem i mogu da kažem da je ostavio sređenu kuću. Zato smatram da Divac može da napravi korak napred za dobrobit srpskog sporta - istakao je selektor veslača Nebojša Ilić.

ŽARKO PASPALJ
OČEKIVANA POBEDA


- OČEKIVANA pobeda, jer je Vlade Divac najbolje rešenje za naš sport. Ne znam da li je Ivan Ćurković imao valjane razloge za napuštanje Skupštine. U svakom slučaju Divac ima volju i snagu da povede naš sport napred. Važno je da se vrati poverenje u olimpijski pokret, koje je poslednjih godina bilo narušeno - naglasio je slavni košarkaš Žarko Paspalj.

TAJNO
LJUBICA Bačanac iz Orijentiring saveza Srbije bila je protiv javnog glasanja:
- Mnogo je bolje da glasamo tajno i tako iskreno iznesemo svoje mišljenje.

CEPTER
VUK Mrvić iz Smučarskog saveza je tvrdio da niko ne bi trebalo da se plaši javnog glasanja, a onda je primetio:
- Ako se već pozivate na poštovanje Statuta, onda je formalno-pravno za nas i dalje Cepter predsednik OKS!