UGODNO dvodnevno gostovanje košarkaša Crvene zvezde u Splitu pretvorilo se u pravi košmar. Grupa od 25 maskiranih huligana napala je ekspediciju crveno-belih na splitskom aerodromu u trenutku čekiranja karata za povratak u Beograd. Do fizičkog kontakta nije došlo, Amerikanac Andre Ovens zaradio je posekotinu na kolenu, kada je preskakao zaštitnu ogradu, dok je jednom Zvezdinom navijaču povređen prst leve ruke.
- Bili smo okrenuti leđima i sve se odigralo munjevito - kaže generalni menadžer Zvezde Milan Opačić. - Huligani maskirani kapuljačama i fantomkama, koji nisu bili u dvorani, bacili su nekoliko kamenica i flaša, prošli pored nas praveći galamu i izašli na automatska vrata. Ovens se okliznuo i povredio koleno. Bilo je i straha, pre svega, iracionalnog.
Stav kluba je da se radi o izolovanom incidentu, za koji je odgovorna neadekvatna procedura hrvatske policije.
- Ništa nije nagoveštavalo da će se ovako nešto desiti - priča Opačić. - Proveli smo dan šetajući rivom, predsednik Splita Dino Rađa organizovao je večeru, na kojoj su bili predstavnici NLB lige Danko Radić i Josip Bilić. Tokom meča na teren nije pao nijedan novčić, nije se čuo ružan povik. Zapanjujuće je da se specijalna jedinica policije, koja nas je dopratila do aerodroma, nije zadržala do našeg odlaska.
Na aerodromu je bilo svega dvadesetak ljudi, uključujući i nekoliko pograničnih policajaca. Kada su huligani upali, službenice su polegale, a članovi Zvezdine ekspedicije razbežali. Samo je Amerikanac Lorens Roberts, koga je pogodila plastična flaša, zauzeo odbrambeni stav.
- Nije bilo nijednog pograničnog policajca da ih zaustavi - objašnjava Opačić. - Ne može grupa od 25 huligana neopaženo da uđe na aerodrom. Ostali smo "jedan na jedan", ali nisu uspeli da nas zaplaše, ako im je to bila ideja. Ne verujem da je policija namerno napravila propust, jer je suludo planirati napad na aerodromu koji je 24 sata pokriven kamerama. Lakši scenario je napad u gradu, gde smo šetali u manjim grupama.
Zvezda je dobila informaciju iz Hrvatske da su smenjeni čelnici pogranične policije, ali se neće na tome zaustaviti.
- Tražićemo preko naše ambasade u Hrvatskoj da se otkriju počinioci, koje je lako prepoznati. Reagovaćemo i prema ligi, tražiti jače bezbednosne mere, ali je jasno da se radi o izolovanom slučaju. Ne smemo da se bavimo revanšizmom, košarka i dalje mora da se igra na ovim prostorima.
Crveno-beli ne veruju u mogućnost da se njihovi navijači revanširaju u subotnjem derbiju sa Cibonom u "Pioniru".
- Nema razloga da dođe do reakcije - smatra Opačić. - Beograd je glavni grad Balkana, moramo da pokažemo da neka vremena pripadaju prošlosti.

IZVINJENJE SPLITA
KOŠARKAŠKI klub Split izvinio se zbog incidenta na aerodromu, gde su hrvatski huligani napali igrače i članove rukovodstva Crvene zvezde.
- Izražavam duboko žaljenje zbog doživljenih neugodnosti ekipe Crvene zvezde i prateće delegacije, koje je, potpuno neopravdano, izazvala grupa huligana, protivnika sporta - rekao je direktor kluba Petar Škovrlj. - Naš klub se ograđuje od ovih nemilih događaja sa željom da se nikad više ne ponove, jer su u potpunoj suprotnosti sa temeljnim vrednostima sporta. Uveren sam da ovo neće narušiti odnose naša dva kluba.
Hrvatska policija saopštila je da traga za huliganima, nadajući se da će im u tome pomoći snimci video-nadzora sa aerodroma.
- Razgovaraćemo sa policajcima koji su bili zaduženi za bezbednost Zvezdine delegacije u trenutku incidenta. Ukoliko se utvrdi nečiji propust, za njega će i odgovarati - rekla je portparol policije Marina Kraljević Gudelj.

OVENS SE ŠALIO
ANDRE Ovens, jedini Zvezdin igrač koji je izašao iz incidenta sa ožiljkom, pomislio je u prvom trenutku da se radi o pokušaju kidnapovanja s namerom ucene.
- Kasnije se šalio povodom incidenta - kaže Opačić. - Huligana ima po celom svetu, ima ih i u Vašingtonu, tako da su se Amerikanci sigurno već sretali sa ostrašćenim navijačima.

FAJNAL-FOR
SRPSKI predstavnici na Jadranu održaće u četvrtak treći sastanak, na kojem će razgovarati o organizaciji fajnal-fora NLB lige.
- Pet srpskih klubova u saradnji sa gradom Beogradom ponudiće najbolje uslove za organizaciju završnog turnira u "Areni" - kaže Opačić. - Naravno, ne mislim da su incidenti u Splitu i Zadru hendikep za hrvatske klubove koji žele domaćinstvo fajnal-fora.

SAMARDŽISKI BLIZU KALIŠA
CRVENA zvezda je obnovila pregovore sa FMP o prelasku centra Predraga Samardžiskog (1986, 214 cm) na Kalemegdan, koji su započeli uoči novogodišnjih praznika.
- Potreban nam je igrač te visine, Samardžiski ima samo 22 godine i mogao bi da predstavlja oslonac u reketu - kaže Opačić. - On je jedan od igrača s kojima smo u kontaktu, videćemo ovih dana da li ćemo uspeti da ga angažujemo. U tom slučaju ne bi imao pravo nastupa u NLB ligi, već samo u Evrokupu i Superligi.
Zvezdin menadžment planira razgovor sa čelnicima FMP o visini obeštećenja za makedonskog reprezentativca, kome ugovor ističe sledeće godine.