MATEJA Kežman pakuje kofere i odlazi iz Londona! U automobilu je cela porodica, destinacija - nama nepoznata. Napadač Čelsija samo je odškrinuo vrata koja vode u odgovore na mnoga pitanja....
- Idem na odmor, nije u pitanju selidba u neki drugi klub... Ne, bar još.
Čelsi nije završio sezonu, iako je podvučena crta. Uzvik posle titule prvaka Engleske posle 50 godina i samo uzdah u polufinalu Lige šampiona nakon dvomeča protiv Liverpula.
- Moji se spremaju za Koreju, gde će odigrati neke prijateljske utakmice kao dug sponzorima. Ja nisam u ekipi, zvanično je u pitanju povreda primicača. Radim ovde individualno, utakmica reprezentacije protiv Belgije za mene je sad prioritet prioriteta - otkriva već znano Mateja Kežman.
Zapravo, kakav je Vaš status u Čelsiju?
- Znate kako, nisam došao da se šetam po Londonu i trošim pare. Zato me boli što sam u poslednjih tridesetak dana odigrao isto toliko, ali minuta. Razgovarao sam sa Murinjon, ali njegovo objašnjenje uvek se svodilo na "taktiku"... Eto, ispao sam klasična žrtva taktike. Boli me, priznajem. Tvrdim da zaslužujem bolji status, da pravu šansu nikada nisam dobio. Sve nešto po malo, a teško je igrati pod takvom psihozom. Da su me pustili, pa da nisam opravdao očekivanje sam bih sebi rekao: "Nisi za Čelsi, idi u manji klub". Ovako, stalno sam mislio "sad će, sad će" i prođe sezona. Tužan sam koliko i srećan: nisam se dokazao, ali klub je ostvario planirano!
Da li je vreme za rastanak?
- Iskreno, još ne znam... Šta bude, biće. Ja sam ponosan na sebe: izdržao sam ogroman pritisak, prošao surovu školu i, bogme, mentalno sazreo do vrhunca. Da sam bio onaj Mateja od pre dve ili tri godine, džumbus bih napravio u trenutku. Ovako, bio sam strpljiv, jak, stabilan i zato se divim samom sebi. Borio sam se kao nikad dosad, kao pravi Srbin, uspešan Srbin - zaključio je u svom stilu Mateja Kežman.

OD PIROTA DO LONDONA
- IZA mene je uspešna karijera - tri titule sa tri kluba: Partizan, PSV Ajndhoven i sad Čelsi. Još kad odmotam film, igrao sam i u Radničkom iz Pirota!? Priznaćete, nije šala stići od Pirota do Londona. Naravno, nije tu kraj, moja karijera će još napredovati - uveren je Kežman.

GOL ZA 715.000 EVRA!?
MATEJA Kežman je, statistički, verovatno najskuplji golgeter na planeti! Odličnu sezonu u PSV Ajndhovenu, nekoliko klupskih rekorda, prošlog leta naš internacionalac je na pravi način unovčio prelaskom u redove Čelsija, gde je od gazde Romana Abramoviča dobio četvorogodišnji ugovor (do juna 2008) po kojem mu je obezbeđena nedeljna plata od 65.000 funti, skoro 100.000 evra!? Da ne bude zabune: u Čelsiju su plaćeniji Lampard (150.000 evra), Teri (130.000), Roben, Gudjonsen, Fereira...
Gledano na godišnjem nivou, sa pet miliona evra, Kežman ima identičnu platu kao najbolji fudbaler sveta Ronaldinjo u Barseloni, a veću nego Anri u Arsenalu i Runi u Mančester junajtedu (75.000 evra) ili Džerard u Liverpulu (90.000)!?
A učinak? Mateja Kežman je u sezoni 2004/2005. 14 puta bio starter (šest mečeva u prvenstvu, tri u Ligi šampiona, dva u Liga kupu i tri u Kupu Engleske), a na 27 je ulazio kao rezerva (više puta sa klupe su ulazili samo Ferguson iz Evertona i Mur iz Aston Vile). Celu sezonu začinio je sa sedam golova, što, procentualno, dovodi do podatka da svaki Kežmanov gol košta, ili vredi, 715.000 evra!
Transfer Mateje Kežmana iz Partizana u PSV Ajndhoven bio je "težak" 10,5 miliona evra, Čelsi je Holanđanima za njegove usluge platio 7,5 miliona, a u ovom trenutku spreman je zainteresovanom klubu da ga proda za 5,2 miliona evra.