BEOGRAD - Partizan ga hoće, a ne može, Terek ga neće, ali ima ugovor i - ne haje. Tako već više od tri meseca. Hod po mukama Nikole Malbaše. Od Lige šampiona i dresa reprezentacije, do "ničijeg igrača", čekanja da ga smeste na nebo ili na zemlju, trenutno je negde između.
Malbaša je letos krenuo put Rusije, nove srpske fudbalske "meke", potpisao ugovor sa osvajačem kupa Rusije, ambicioznim drugoligašem Terekom iz Groznog, ali vrlo brzo se vratio kući. Prevaren je Malbaša, prevaren Partizan, ali UEFA i FIFA ne reaguju. "Sad ćemo", poručili su još u avgustu i - obećanje i dalje stoji. Ni na nebu, ni na zemlji...
- Znam da nervozom ne mogu ništa da promenim, da moram da sedim i čekam da se FIFA i UEFA "smiluju", pogledaju dokumentaciju koju smo im klub i ja poslali još u avgustu i na osnovu toga lako presude, ali vreme ide, a odluke nema. "Ubija" me to što ne igram, idem na utakmice, gledam, ali želim na teren. Bio sam standardan prvotimac Partizana, igrao u reprezentaciji, a sada sam izgubio sve to - smireno, ali sa mnogo gorčine u glasu priča Malbaša.
A stvarno, da se čovek prekrsti. Kao u filmovima, reči dobrodošlice od čelnika Tereka nisu ni legle, a već je poručeno da - mogu da idu!
- Tako je odlučio trener Talgajev, legenda kluba, koji se za sve pita. Međutim, da mi je odmah rekao da ne računa na mene, da me nisu tražili, da mi čovek po dolasku nije još i crtao šta ću, kako da igram, pa da mi bude bar nešto jasno u celoj priči! Čak su tražili i desnog spoljneg, a ja predložio Bojana Zavišića, eto i njemu "skuvao kašu", a iz najbolje namere. Kada sam potom potpisao ugovor, nastao je totalni preokret. Kao na filmu! Čovek nam je odjednom rekao da ne računa na nas, da možemo odmah da idemo kući. Iz čista mira!
Partizan je reagovao munjevito, prikupio dokumentaciju, poslao na adresu FIFA i UEFA, ali odgovora i danas nema, a sve se desilo još početkom avgusta. Malbaša trenira sa crno-belima i čeka rasplet. Što je najgore, ne zna ni da li je na vidiku, trebalo je "odmah", pa 13. septembra, pa 16. oktobra, pa...
- Partizan je ispao fantastično korektan, nemam dovoljno reči da mu zahvalim. Iako zvanično nisam njihov igrač, čelnici kluba mi isplaćuju platu po ugovoru koji sam imao pre odlaska u Terek, a da nije toga, ne znam šta bih radio. Ukoliko se sve završi u narednih nekoliko dana, mada iskreno nisam optimista, mislim da bih imao pravo, pošto sam bio igrač pod sporom za vreme licenciranja, da zaigram u ligi UEFA, pomognem Partizanu, da se makar malo odužim, a onda u decembru kad dođe prelazni rok, pronaći ćemo zajedno najbolje rešenje - nada se Nikola Malbaša.


UMALO U BEŠIKTAŠ

KOLIKI je maler zadesio Nikolu Malbašu letos kada je "nagazio na minu iz Groznog", najbolje pokazuje podatak da je trebalo da obuče pre toga dres Bešiktaša i verovatno potpuno drugačije trasira život, karijeru...
- Sve je zavisilo od Lotara Mateusa, da je on došao u Bešiktaš, trebalo je i Vlada Ivić i ja da dođemo za njim. Međutim, Mateus ostade u Mađarskoj, Vlada ode u Nemačku... - priča Malbaša.