MENADŽERI svih zemalja, ujedinite se! Tako bi, otprilike, mogao da glasi slogan, pošto se za ovaj, po mnogima jako atraktivan posao, prosto otimaju... Pravila su se promenila, pa više nije potrebno deponovati ček na 200.000 švajcarskih franaka - sad je dovoljno platiti oko 1.500 evra godišnje, na ime osiguranja (obnavlja se svake godine) i, naravno, položiti testove. Tako se postaje menadžer!
Na poslednjem sajtu FIFA - čak 35 licenciranih menadžera sa naših prostora. A, 27. marta, nova mogućnost za nove menadžere: **đaci** će u klupe, olovke u ruke i počeće borba za licence. Od 20 pitanja, 15 stižu direktno iz FIFA, a preostalih pet postavljaju domaći stručnjaci i vezana su za nacionalne propise. Da bi se steklo zvanje **agenta za igrače**, mora da se tačno odgovori na 66 odsto pitanja. Druga mogućnost je u septembru, jer je to pravilo svetske **kuće fudbala**.
Ono što je izuzetno bitno - postoji još jedan važan uslov: ko hoće da bude menadžer, mora da mu to bude jedino zanimanje. Dakle, ne može da bude, na primer, direktor neke sportske agencije, pa čak ni član Upravnog odbora u bilo kom sportu. Znači, taj zahtev nije vezan isključivo za fudbal.
Jedan od menadžera koji spada u evropski krem, nekadašnji golman Partizana i Dinama, zatim internacionalac u Belgiji, Ranko Stojić, objašnjava kako je došlo do promene pravila.
- Jedan danski menadžer, koji ima veliki novac i poseduje licencu, više nije hteo da polaže depozit i uputio je žalbu FIFA, koja ga je odbila. Onda se obratio Evropskoj komisiji koja je naložila FIFA da omogući svima iste uslove, dakle, da novac ne bude taj presudni faktor. Praktično, ponovio se **Bosmanov sindrom** i eto, sada je potpuno druga priča. Ali, u principu, sve ostaje isto: klubovi i dalje rade i sarađuju sa ljudima koje poznaju i kojima veruju.
Po Stojiću, nađena je prava mera.
- Mislim da je ovaj sistem bolji, iz jednostavnog razloga što novac ne predstavlja znanje, pa su u fudbal mogli da uđu i oni koji nikada nisu imali veze sa sportom. Ono što je dobro, FIFA drži žestoke kriterijume, pa testove malo ko položi. Evo primera: u Francuskoj, od 250 kandidata, licencu su dobila samo četvorica, u Italiji od 300 takođe četvorica, a na poslednjem testu u Belgiji niko nije prošao, a polagao je 51 kandidat!? Ako tako bude i kod nas, onda neće biti nikakvih problema. I da vam kažem još nešto: nisam siguran da bih, da sada moram da odgovaram na pitanja, položio.
Kriterijumi kao znak kvaliteta. Videćemo 27. marta koliko naši ljudi znaju...

OSMORICA FUDBALERA
NA sajtu FIFA, 35 imena, a osmorica su nekada igrali fudbal. Pored Ranka Stojića, u prvu grupu svakako spada Milan Ćalasan, nekadašnji centarfor Budućnosti, Crvene zvezde, Dinama i mnogih francuskih klubova. NJegovo sedište je u Parizu. Licencu imaju i: Zoran Stojadinović (OFK Beograd) koji živi u Španiji, Vladan Filipović (Obilić, OFK Beograd) sa sedištem u Mađarskoj, Dejan Joksimović (Crvena zvezda, Partizan, OFK Beograd, Rad) koji deluje iz Moskve, Dragan Hrkić (OFK Beograd), sada u Belgiji, zatim Vitomir Štavljanin koji je nosio dres nekoliko drugoligaških klubova i Goran Veljković, nekadašnji fudbaler Radničkog Jugopetrol.
Na spisku nema sigurno našeg najeminentnijeg menadžera, Zorana Vekića, ali on živi u Madridu i ima špansku licencu.

NIJE SAMO **MUŠKI POSAO**
LISTA naših menadžera je interesantna, na njoj je i Vladimir Cvetković, dugogodišnji generalni sekretar Crvene zvezde. Tu su i Alfredo Maravić, sin Dušana, eks igrača Crvene zvezde i potpredsednika FS Srbije i Crne Gore, čoveka od poverenja UEFA, zatim Dragan Savić, brat blizanac zvezdinog sportskog direktora Dušana, pa nekadašnji novinar Čedomir Šoškić... Na spisku su i tri dame.