KADA je imao 11 godina, rešio je da više ne trenira ragbi, nego fudbal. Ova dečačka odluka, kasnije je uticala na promenu istorije fudbala. Jer, reč je od Didijeu Dešanu (49), selektoru Francuske, tek trećem čoveku koji je uspeo da osvoji Mundijal i kao igrač i kao trener.

- Voleo sam ragbi - kaže Dešan. - Međutim, kada sam shvatio da su svi oko mene, viši, brži i fizički jači, bilo mi je jasno da tu nemam šta da tražim.

PROČITAJTE JOŠ: HRVATSKA NIJE NAPRAVILA SENZACIJU: Francuska je prvak sveta!

IGRAČI SU MI MALO LUCKASTI DEŠAN je bio "žrtva" upada fudbalera na konferenciju za medije nakon pobede nad Hrvatskom. Razdragani igrači su skakali po stolu, prskali ga svim mogućim pićima...
- Malo su mi luckasti igrači, uvek su bili takvi. Ali, mladi su i srećni - rekao je Dešan.

I obuo je kopačke u lokalnom Bajonu, u rodnom gradu na samom jugozapadu Francuske, a to je bio početak bajke. Nije bio supertalenat, ali je fanatičnim radom postao jedan od najboljih defanzivnih veznih na planeti. Vrhunac igračke karijere je doživeo 1998, kada je kao kapiten "trikolora" podigao "Zlatnu boginju", dok je kao selektor to učinio preksinoć, nakon trijumfa nad Hrvatskom (4:2) u Rusiji. Time je ušao u usko društvo, u kome su još samo legendarni Brazilac Mario Zagalo i Nemac Franc Bekenbauer.

- Svestan sam da jo to privilegija, ali ipak moram da priznam da su njih dvojica bili bolji fudbaleri od mene - skromno je rekao Dešan, koga nije opilo slavlje. - I sada kao trener, znam da nemam prelep stil, međutim, opet sam pobednik. To je ipak sporedno, bitno je da vidim sreću mojih fudbalera i mog naroda.

PROČITAJTE JOŠ: Dešam: Nismo prikazali najbolju igru, ali jesmo psihičku snagu; Grizman: Plačem od sreće

Strateg "petlova" je istakao da je igračima rekao samo dve stvari posle podviga na 21. Svetskom prvenstvu.

- Objasnio sam im da će njih 23 biti zauvek povezani ovim ostvarenjem, iako će ići raznim životnim stazama. I poručio sam da više nisu što su bili. Od sada su svetski prvaci, a iznad toga ništa ne postoji - zaključio je Dešan.

BROJKE
6 godina sedi na klupi "petlova"
83 puta vodio Francusku kao selektor

ZANIMLjIVOSTI
*Nadimak "vodonoša", zbog stila igre, nadenuo mu je nekadašnji saigrač Erik Kantona.
*Za reprezentaciju je kao igrač debitovao protiv Jugoslavije (0:0), 29. aprila 1989.
*Sa dve godine starijom suprugom Klod ima sina Dilana (rođen 1996).