OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”: MOSKVA

NI jak letnji pljusak, ni ulazak aktivista opozicione grupe "Pusi rajot" na teren finalnog meča, ali ni mnogobrojni sajber napadi, nisu mogli da pokvare prelepi događaj zatvaranja Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji.

Predsednik Rusije Putin i ruske policijske službe su vrlo zadovoljni što se nije dogodio nijedan ozbiljniji incident. Ali su zato hakeri iz inostranstva nastojali da domaćinima SP naude. Posle finalne utakmnice, Putin je kazao da je zabeleženo skoro 25 miliona sajber napada na informativnu strukturu Ruske Federacije u vezi sa Mundijalom. Svi ti napadi su bili osujećeni.

PROČITAJTE JOŠ: POKVARILI PROSLAVU: Neredi na Jelisejskim poljima (VIDEO)

Da se ne dogodi neki neželjeni događaj, domaćini Mundijala su proverili više od dva miliona ljudi koji su gradili objekte za SP, kao i volontere koji su pomagali da sve prođe u najboljem redu. Takođe, više od 400 puta su proverena 194 objekta infrastrukture kako bi se utvrdilo da slučajno nema radijacije ili hemijskih i bioloških supstanci, kao i eksplozivnih materija.

Putin je oduševljen i reakcijama stranih navijača sa raznih strana sveta, koji hvale rusko gostoprimstvo i izvanrednu organizaciju. Nagradio ih je tako što će oni sa "pasošem navijača" moći da bez viza dolaze i posećuju Rusiju.

PROČITAJTE JOŠ: ŽENE ODGOVORNE ZA KRATAK PREKID FINALA: "Pusi rajot" preuzele odgovornost

U jednom se svi slažu, dobra organizacija Mundijala sigurno će poboljšati imidž Rusije u svetu, bez obzira na to koliko se britanski tabloidi trudili da ocrne Putina i njegovu zemlju.

EGZIBICIONISTE ČEKA KAZNA
PRIPADNICI rok grupe "Pusi rajot", koji su u drugom poluvremenu finalne utakmice uleteli u teren u svečanoj policijskoj uniformi, mogu biti kažnjeni sa 10.000 rubalja (oko 150 evra) ili obaveznim radom 160 sati i zabranom posete sportskim utakmicama do tri godine. Ti politički egzibicionisti su ušli na stadion sa "pasošima navijača", a zatim su u toaletu obukli policijske uniforme.