OPREZ, ali i zadovoljstvo. To, u najkraćem, opisuje atmosferu koja trenutno vlada među Francuzima. U finalu su dobili protivnika po želji - Hrvatsku. Iako su svi uglavnom bili uzdržani u izjavama, da ne bi izazivali sudbinu u velikom finalu, vidno je provejavao optimizam kada se saznalo ko će im u nedelju u Moskvi izaći na megdan. Znaju Francuzi da Hrvati imaju ogromnu motivaciju, ali su i sigurni u svoje mogućnosti.

I na papiru, "trikolori" su favoriti, mada su svesni da da to u utakmicama ovakvog tipa mnogo ne znači. Igra "kockastih" im prilično odgovara i zbog toga što im ostavlja prostor za kontranapade. Jedan od aduta je i to što su daleko odmorniji. Hrvatska, kao jedina zemlja koja je do finala došla posle produžetaka u svim utakmicama koje su imale elminatorni karakter, odigrala je, praktično, ceo meč više od Francuza. Imali su i dan odmora manje.

PROČITAJTE JOŠ: FRANCUSKA NA DEVETOM NEBU: Samo korak do "Svetog grala"

Ipak, "petlovi" se na kraju, uzdaju u sebe. Izjave ovdašnjih fudbalskih stručnjaka uglavnom idu u pravcu da Francuzi, ako budu u svom najboljem izdanju, imaju velike šanse za uspeh. Opuštanja pred najvažniji randevu ove generacije, međutim, nema. Niko ne želi da se ponovi kiks protiv Portugalije od pre dve godine na "domaćem" Evropskom prvenstvu, kada je Eder u 109. minutu rastužio celu francusku naciju. Iz svega toga sada izvlače motivaciju i pouke.

NOVI MEČ,NOVA OPREMA FRANCUSKA je sem po igri specifična na Mundijalu i po drugom detalju: svih šest mečeva odigrali su u različitoj opremi. To je bila amajlija "trikolora", ekonom selekcije je uvek miksovao drugačiju kombinaciju za meč. Nova sedma, očekuje se u finalu, a "galski petlovi" nadaju se da će im talisman doneti sreću i protiv Hrvatske.

Selektor Didije Dešan i danas ističe da ekipa "još nije svarila taj poraz". A najbolji način da se to prevaziđe je konačni trijumf, poručuju iz štaba "trikolora" koji se porede s pobedničkom generacijom od pre dve decenije.

Jedna od ovih sličnosti je i ona simbolična, da su u oba slučaja golove davali odbrambeni igrači, a ne centarfori! Blok ispred Lorisa u Rusiji ne samo da je dobro čuvao svoj gol, već su Pavar, Varan i Imtiti tresli mreže na drugoj strani terena. Tri člana odbrane "zlatnih petlova" iz 1998, Lizarazu, Blan i Tiram, takođe su demonstrirali efikasnost.

PROČITAJTE JOŠ: SVE PODSEĆA NA 1998. GODINU: Francuzi u Rusiji moćni kao pre dve decenije

S druge strane, nacija danas, realizatorski, više očekuje od Grizmana, a naročito od Olivijea Žirua, kome je to glavni posao, a koji još nije uspeo da šutne ni u okvir gola! Međutim, ni Stefan Givarš, u istoj ulozi, pre dve decenije, nije postigao pogodak, dok je Digari dao samo jedan, pa su "trikolori" na kraju ipak doneli "Zlatnu boginju" na Jelisejska polja.

- Ako ne postignem gol a postanemo prvaci sveta, biću, svakako, izuzetno ponosan - relativizovao je "problem" Žiru. - Svaki put mi malo nedostaje da dam gol. Verujem da ću to uspeti u finalu i tako pomoći ekipi da donesemo kup u Francusku.

Taktička disciplina, uigranost, kolektivni duh i fizička pripremljenost su, inače, glavna karakteristika "trikolora" na ovom šampionatu. U ovoj tečnoj igri "petlova" Francuzi primećuju i jedan kuriozitet, da izuzetno malo lopti cirkuliše između Grizmana i Žirua. To se objašnjava taktičkim razlozima, ali svi, ipak, očekuju više od "ubitačnog" para koji bi, u kombinaciji sa Mbapeom, mogao da donese odlučujuću prednost u finalu.

NAPADAČ RADI ZA TIM

ŽIRU je u 80 utakmica u nacionalnom dresu mrežu pogodio 31 put, a uz Zidana je četvrti strelac po efikanosti u istoriji francuskog reprezentativnog fudbala, sa tri gola manje od Trezegea na trećoj poziciji, iza Platinija (41) i Anrija (51).
I pored nekih kritika, Dešan ga neupitno drži u timu, ne samo zato što veruje da će konačno da pogodi, već i zato što mnogo doprinosi kolektivu.