OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI": ZAGREB

SKROMAN je, ponizan, precizan, radišan. Takva je u Hrvatskoj slika o selektoru fudbalske reprezentacije Zlatku Daliću, koji je već sada prestigao legendarnog trenera svih trenera Ćiru Blaževića, jer Hrvatska od nedelje može da bude samo zlatna ili srebrna. Dalić oduševljava iz dana u dan smirenim izjavama u kojima nema euforije, još pre odlaska u Rusiju bio je proglašen autsajderom, a sada ga očekuju kao heroja koji je ujedinio naciju, kada već to političari nikako ne uspevaju. A hrvatski političari samo su se pokušali da ukrcaju u voz pobednika, zaboravljajući da su do juče upirali prstom u hrvatski fudbal i one koji su ga vodili, proglašavajući to mestom najvećeg kriminala, korupcije i nepravdi.

PROČITAJTE JOŠ: Mandžukić: Nismo svesni šta smo uradili, ovo je čudo

Dogodilo se upravo obrnuto, pa Davor Šuker sprema žestoki odgovor kritičarima koji su sumnjali u reprezentaciju koja je ostvarila nedoživljeni podvig u hrvatskom fudbalu. Šuker je već nervozno i hrvatskim novinarima u Rusiji poručio da bi bilo bolje da su pisali o činjenici da reprezentacija nema dostojan stadion gde može da igra u Hrvatskoj, umesto što su sumnjali u talentovanu generaciju "vatrenih". Navodno je bio pripreman i puč protiv Šukera, koji sada sigurno neće da uspe, a Zdravka Mamića, koji je sigurno zaslužan za sadašnje uspehe, niko više ne spominje. On u Međugorju čeka finale svoje sudske epopeje, u onom istom koje je posebni papin izaslanik proglasio centrom napuljske mafije.

Uz spektakularni doček koji se priprema fudbalerima napunila se i kasa HNS, a spremne su i rekordne premije za igrače i selektora. Do sada je Dalić zarađivao 40.000 evra mesečno, a novi ugovor koji je već spreman predviđa daleko veći iznos. Ruke trljaju i hrvatski poreznici, jer se svakog dana kada igra Hrvatska rekordno puni i kasa zbog rekordnog trošenja. Navijači piju pivo u hektolitrima, kupuje se sve i svašta, a dresovi reprezentativaca koji koštaju sto evra rasprodaju se kako dođu do prodavnice. Kupuju ih i inostrani turisti na Jadranu, a prezadovoljni su i turistički radnici koji nisu ni mogli da sanjaju reklamu koju Hrvatska doživljava poslednjih dana.

PROČITAJTE JOŠ: Modrić: Ne želimo da stanemo, došli smo u Rusiju po nešto više

"Nema tih para da smo reklamu morali da plaćamo, sada smo sve dobili besplatno", poručuju uz podatke da iz dana u dan stižu najave dolaska novih gostiju iz celoga sveta koji su preko fudbala "otkrili" Hrvatsku.

Sve druge teme osim fudbala ovih su dana u drugom planu, od reforme penzija koja predviđa da će građani raditi do 67. godine do kolapsa velikih brodogradilišta "Uljanik" iz Pule i "3. maj" iz Rijeke. Sve je u znaku "vatrenih", u poslastičarnicama se prave posebne torte i kolači, red je u salonima za tetovažu, rade se frizure kakve imaju fudbaleri. Prezadovoljni su i trgovci, ćevapi i kobasice se prodaju kao ludi, a većina fabrika na brzinu štampa novu ambalažu na kojoj su hrvatski fudbaleri. Srećni su i bankari jer u danima utakmica vrtoglavo raste odlazak građana na bankomate.

PROČITAJTE JOŠ: Murinjo o uspehu Hrvata: Kada radite u inostranstvu svoju zemlju osećate na drugačiji način

NA SEDNICI VLADE U DRESOVIMA
NA početku sednice Vlade Hrvatske premijer Andrej Plenković čestitao je hrvatskoj fudbalskoj reprezentaciji i selektoru Zlatku Daliću na ulasku u finale Svetskog prvenstva u Rusiji, prenosi HTV.
Svi ministri juče su na sednicu došli obučeni u dres hrvatske fudbalske reprezentacije.