OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“: ZAGREB

Drama u Moskvi, drama na ulicama hrvatskih gradova i na kraju euforija, Hrvatska je u finalu Svetskog prvenstva. Onog časa kada je turski sudija odsvirao kraj, rakete su poletele nad Zagrebom, spektakularnim vatrometom slavilo se što je Hrvatska postala finalista. Cela Hrvatska je u nedoživljenom transu i četvrtak će za mnoge biti neradni dan.

Najveći uspeh u istoriji hrvatskog fudbala proslavljen je na glavnom zagrebačkom trgu gde su se okupile hiljade navijača. Golovi Hrvatske dočekani su uz uzvike i navijanja kakva su se retko čula u glavnom gradu, sve je orilo, a saobraćaj je stao. Isto je bilo i u Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, slavilo se i u malim mestima.

PROČITAJTE JOŠ: HRVATSKA U FINALU MUNDIJALA: "Vatreni" od 0:1 do pobede nad Englezima u produžecima!

Velikom polufinalu prethodile su brojne pripreme u koje su bili uključleni i hrvatski političari. U sredu je Hrvatska bila bez političkog vođstva, jer je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović bila u Briselu, a premijer i šef parlamenta Andrej Plenković i Gordan Jandroković na utakmici u Moskvi. Na svečanoj večeri u Briselu gde se održava NATO samit hrvatska Grabar-Kitarović pojavila seu crvenom kostimu sa šalom na kockice i u društvuameričkog predsednika Donalda Trampa podigla palac za pobedu Hrvatske.

U isto vreme premijer Andrej Plenković sedeo je u svečanoj loži, a u Moskvu je doputovao komercijalnim letom, zajedno sa šefom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Pred odlazak iz Zagreba dogodila se smešna scena kada je jedna turistkinja iz Kanade želela da se slika sa Jandrokovićem, jer ga je zamenila za premijera, a mobilni je dala Plenkoviću u ruke da uradi snimku. Legendarni trener svih trenera Ćiro Blažević utakmicu je pratio u društvu atraktivne misice Tihane Babij.

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Novinari pitali Engleze da pokažu Hrvatsku na mapi

Hrvatski navijači koji su doputovali u Moskvu, a njih je više od 10.000, nisu žalili što su za jedan dan fudbalskog užitka dali i 2000 evra za avionski prevoz i kartu. Zagrebački aerodrom pre utakmice bio je gotovo blokiran od navale putnika koji su žurili da u poslednji čas uđu u avion.

Sada se već priprema i doček hrvatskm fudbalerima bez obzira hoće li biti zlatni ili srebrni, a Zageb priprema spektakl kakav do sada nije viđen. ”Ništa nije nemoguće”, uzvikivali su Zagrepčani na Trgu bana Jelačića, srećni da je Hrvatska na vrhu bar u fudbalu, kada joj u ekonomiju ne ide. ”To je čudo, ovo što naši fudbaleri rade u Rusiji je neopisivo”, uzvikivao je u transu voditelj Hrvatske televizije. ”Ubili smo Engleze, cela je Hrvatska srećna i zadovoljna”, komentarisao je pobedu Robert Prosinečki. Hrvatski fudbaleri proglašeni su već pre finala junacima, a nedelja je novi dan za uzbuđenja.