SVETSKA titula 2014, Kup konfederacija 2017, svih deset pobeda u kvalifikacijama za Rusiju... a onda pad sa zvezdanih visina u najdublji ambis. Taj put su za četiri godine prešli "panceri", gubitnici Mundijala 2018, što je ugledni "Bild" okarakterisao kao "najveću sramotu u istoriji nemačkog fudbala".

List je nakon poraza od Južne Koreje (0:2) i ispadanja u grupnoj fazi tim povodom objavio istu naslovnicu kao i pre četiri godine nakon veličanstvenog trijumfa nad Brazilom (7:1) - "Bez reči". Tada je to bilo u znak oduševljenja, a sada zbog šoka, koji su neuspešni branioci trofeja priredili navijačima. "Kiker" je takođe bio kratak i jasan – "Aut".

- Zaslužili smo da budemo eliminisani - pošteno je rekao Manuel Nojer, golman četvorostrukih šampiona planete. - Nismo bili ubedljivi ni u jednom meču. Ovo nije bila Nemačka koju svi znamo. Sve je bilo jadno. Čak i da smo prošli u nokaut fazu, odmah bismo bili eliminisani.

Ni Fudbalski savez nije hteo bilo kome da zamazuje oči. Javno, na zvaničnom tviter-profilu izdato je saoštenje -izvinjenje.

Pročitajte još Nemci nastavili krah šampiona na Mundijalima

- Dragi navijači, razočarani smo kao i vi. Mundijal je svake četiri godine i znamo da ste mnogo očekivali. Žao nam je što nismo igrali kao svetski šampioni, i koliko god da je bolno, zaslužili smo ovakav rezultat. Slavili smo zajedno 2014, ali u fudbalu morate prihvatiti i poraze, i da kažete rivalima da su bili bolji. Čestitamo Švedskoj, Meksiku i Južnoj Koreji i zahvaljujemo se Rusiji na gostoprimstvu - stoji u navodima FS Nemačke, koji je dao primer ponašanja svima u svetu fudbala.

SPEC. VNOD osam bivših prvaka, u završnici SP 2018. biće ih šest: Brazil, Urugvaj, Argentina, Engleska, Francuska, Španija.

Niko nije izgovorio teške reči, nema uvreda, prebacivanja odgovornosti, blaćenja sudija, omalovažavanja rivala... Nemci su sportski prihvatili krah, kakav ne pamte. Pre Rusije, već u prvoj fazi Mundijala bili su izbačeni davne 1938. godine, kada se odmah igralo po nokaut sistemu. Tada je Švajcarska bila bolja (2:4 u ponovljenom meču, u prvom bilo 1:1).

Pročitajte još Basler: Ozil nije lider koji bi želeo da bude

- Nisam mogao da zamislim da će se sve ovako završiti - istakao je selektor Joakim Lev, koji ovu funkciju obavlja već 12 godina. - Svestan sam da sam odgovoran za debakl. Međutim, ne mislim da dolaze crni dani za naš fudbal. Ovako nešto se dešavalo i drugim velesilama. Bitno je samo da izvučemo pouke.

ZANIMLjIVOSTI

* DO meča sa Južnom Korejom, Nemačka je na SP imala svih pet pobeda nad azijskim ekipama, uz gol-razliku 19:3.

* "Panceri" su u deset kvalifikacionih duela za Mundijal 2018. postigli 43 pogotka, a primili samo četiri.

* Pred SP, Nemci su vezali pet utakmica bez pobede, do generalne probe sa Saudijskom Arabijom (2:1).

PROKLETSTVO ŠAMPIONA

ISPADANjEM Nemačke u prvom krugu nastavljena je tradicija stradanja svetskih prvaka. Pre četiri godine u Brazilu Španija nije prošla grupu, Italiji se desilo isto 2010. u Južnoj Africi, a Francuskoj 2002. u Koreji i Japanu. Brazil nije prošao grupu 1966. i to posle dve uzastopne titule prvaka 1958. i 1962.