NIJE važno da pobedim, već da osvojim titulu! To je bio moto Marka Markeza pred trku na Tajlandu, četiri gran-prija pre kraja ovogodišnjeg šampionata sveta u motociklizmu. Naravno, niko mu nije poverovao.

Naime, bez obzira na to što je bilo potrebno da na VN Tajlanda bude samo ispred jedinog rivala, asa Dukatija Andree Dovisioza, iako je pol-poziciju ponovo, željan prve GP pobede, imao francuski junoša Fabio Kvartararo, svi su znali da će Markez, ako treba, voziti na samoj ivici mogućnosti i motora i sopstvenog umeća da bi do osme krune došao trujumfom!

- Ukazala mi se šansa, motor je bio izvanredan, pa sam uspeo da nadmudrim na kraju sjajnog Fabija - rekao je, tada, proslavljajući po unapred pripremljenom scenariju (bilijarski sto sa osam rupa i crnom "osmicom") osme lovorike Markez.

I zaista, ovaj mladić, kome je tek 26 leta, jednostavno nas je navikao na pobede. Sve drugo, kada je on u pitanju je - neuspeh.

Sada je samo na korak od devete krune ukupno, šeste u "kraljevskoj klasi", čime bi se izjednačio sa čuvenim italijanskim Doktorom, Valentinom Rosijem, ali bi stigao i Karla Ubijalija, koji, takođe, ima devet titula prvaka sveta u motociklizmu, ali nema nijednu "kraljevsku krunu". Markez bi bio po broju ukupno osvojenih titula u društvu sa još jednom legendom, Majklom Helvudom, koji je, takođe, devet puta krunisan, ali "samo" četiri puta u najjačoj klasi.

S obzirom na godine, Markez neće odustati i od juriša na, doskoro činilo se nedostižne legende ovog sporta, Španca Anhela Nijeta, koji je 13 puta bio prvak sveta u motociklizmu (nikada u najjačoj klasi) i čoveka koji je visoko na motociklističkom Olimpu sa 15 titula (osam u najjačoj klasi) Italijana Đakoma Agostinija.
- Volim da pobeđujem, ali ne jurim rekorde - kaže Markez.
Narano, opet mu niko ne veruje, jer ovaj čovek ima impresivnu listu rekorda na dva točka, koju će teško ko dostići.

Pomenimo samo neke: najmlađi šampion sveta u Premijer klasi sa 20 godina i 266 dana. Najmlađi vozač sa pet titula u Moto GP klasi - 25 godina, 246 dana. Najmlađi pobednik GP trke u najjačoj klasi - 20 godina 63 dana...

LIČNA KARTA
DATUM i mesto rođenja: 17. februar 1993, Servera, Španija
TIM: Honda
MOTOCIKL: Honda, broj 93
TITULE svetskog šampiona: 8
MOTO GP klasa: 6 (2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019)
MOTO GP2 klasa: 1 (2012)
KLASA 125 ccm: 1 (2011)
BROJ trka SP: 201
POL-POZICIJA: 89
POBEDA: 79
PODIJUMA: 130
MOTO GP KLASA
STARTOVA: 123
POL POZICIJA: 61
POBEDA: 53
PODIJUMA: 91