OČEKIVALI su Belgiju, "izvukli" su Ukrajinu. Odbojkaši su danima kovali taktiku za "đavole", ali sada moraju dobro da prouče Ukrajince, s kojima se u utorak (20.30) u Antverpenu sastaju u četvrtfinalu 31. EP u Sloveniji, Holandiji, Belgiji i Francuskoj. Pobeda vodi u Pariz i donosi borbu za medalju, a poraz znači povratak kući. A našima se ne vraća pre vremena u Beograd.

- Ukrajina je za nas nepoznanica, ali se radi o dobroj reprezentaciji. Oni su poslednjih godina imali dosta uspeha u mlađim kategorijama, tako da moramo da budemo oprezni, da se prvi mi u stručnom štabu dobro pripremimo, pa onda i igrači, kako bismo u meč ušli maksimalno koncentrisani. Ukrajina je već napravila veliki pomak i iznenađenje, ali neće biti tako i sa nama. Mi nismo Belgija, mi smo Srbija. Daćemo sve od sebe za plasman u polufinale - ističe selektor odbojkaša Slobodan Kovač.

Za kormilara "orlova" nije šokantno što su iz daljeg takmičenja ispali jedni od domaćina EP, Belgija i Holandija.

MARKO DELI KARTE NA svom tviter-profilu Marko Podraščanin je pozvao sve koji bi želeli da dođu na četvrtfinale da kontaktiraju s njim za ulaznice: - Ako su nekome potrebne karte za utorak, neka mi se javi (kažu, biće prazna hala sa Ukrajinom). Utakmica je u pola devet u Antverpenu. Sportski pozdrav - napisao je Podraščanin.

- Organizatoti očekuju da igraju što duže, kako bi privukli što više navijača, medijske pažnje. Belgijanci su verovali da će igrati sa nama, a Holanđani sa Poljacima. Ali lopta je okrugla, ne dešava se uvek onako kako se planira. To je ona lepša strana sporta, gde se nikad ne zna, jednostavno, mora se izaći na teren i pružiti svoj maksimum - primećuje Kovač.

Strateg Srbije priznaje da nije bilo lako eliminisati Češku u osmini finala:

- Ekipe ranga Češke protiv nas igraju rasterećeno, a mi kao favoriti osećamo pritisak. Zato se dešava kao preksinoć da se rival servisima vrati u igru i učini set neizvesnijim. Ipak, pokazali smo da smo kvalitetniji.

Debitant na evropskim prvenstvima, libero Nikola Peković, smatra da je ekipa u prvom setu pokazala karakter i da je zato spasla pet set-lopti.

- Navikli smo Srbiju na takve završnice. Još dok sam bio klinac gledao sam takve utakmice naših asova. Jednostavno igramo do poslednjeg poena, dok se ne završi set ili utakmica. I kada vodimo ubedljivo, gledamo da budemo ozbiljni. Pokazali smo karakter, nikad ne odustajemo. Tako će biti i ubuduće. Sada se spremamo za Ukrajinu, koja je iznenadila Belgiju. Ne znamo da li će nam sada biti lakše, ali kao i uvek, gledaćemo samo našu polovinu terena - naglašava Peković.

ZAJEDNO NA VEČERI

POSLE pobede nad Češkom, selektor Slobodan Kovač je odveo ekipu na večeru:

- Osim rezultata, koji prave dobru atmosferu, bitan je i taj "tim-bilding", da se družimo, budemo zajedno, što više i bolje upoznamo. Tek sam nešto više od mesec dana sa njima. Sve ide u dobrom smeru, sve je zanimljivo. Bitno je da igrači budu i psihički spremni za najveće napore.