DOK su se naši odbojkaši u subotu odmarali, dotle su crnogorski u Roterdamu gradili istorijsku pobedu. Selekcija Crne Gore je ostvarila prvi trijumf na evropskim prvenstvima, pošto su bili bolji od Estonije - 3:0. Sinoć je u derbiju naše grupe, B, u Briselu Belgija savladala Nemačku sa 3:2. U ostalim mečevima nije bilo iznenađenja.


"Orlovi" su subotu iskoristili da se iz Brisela presele u Antverpen i igraju sa Slovačkom, a sutra (20.30) ih očekuje duel sa Španijom. I svi do jednog podvlače da će u svaki duel ući maksimalno ozbiljno, kako ne bi sebi zakomplikovali život. I još jednom su se uverili da je i Belgija, s kojom se sastaju u sredu, veoma jaka. Domaćin umalo nije prokockao 2:0 protiv Nemačke, ali je u taj-brejku bio jačih živaca.


I dok favoriti pobeđuju na 31. EP u Sloveniji, Holandiji, Belgiji i Francuskoj, dotle debitanti kao Crnogorci koriste svaku priliku da skrenu na sebe pažnju. Posle trijumfa nad Estonijom selektor Veljko Bašić nije krio veliku radost:


- Srećan sam zbog uspeha mojih igrača, koji je posledica rada na duže staze. Kada sam video kako su ušli u meč, kada sam video sreću na njihovom licu znao sam da pobeđujemo. Nismo se opterećivali ni kada su Estonci vodili u prvom i drugom setu, jer smo mislili samo na našu igru. Zato smo ih našim čvrstim blokom i odbranom primorali da greše.


Oduševljene zbog velike pobede za Crnu Goru nije krio ni korektor Miloš Ćulafić:


- Estonija nas je u poslednje vreme pobeđivala, tako da je pobeda još slađa. Nastavljamo svoj put, sada je sve otvoreno i osminafinala nije nedostižna.