SLOBODAN Kovač (52) bi, kako "Novosti" saznaju, danas trebalo da bude imenovan za novog selektora odbojkaša Srbije. Legendarni igrač, član zlatne generacije od sredine devedesetih godina prošlog i početka ovog veka, posle sporazumnog raskida ugovora u petak, takođe legendarnog, Nikole Grbića sa OS Srbije, prihvatio je da sedne na klupu "orlova" već – u ponedeljak.


Razgovori čelnika OSS i stručnjaka koji je trenersku karijeru gradio i sa klubovima i sa reprezentacijama, bili su iscrpni i temeljni i, kako smo juče saznali, sve je utanačeno. Jer, uprkos nedostatku vremena, nije ni bilo razloga da se razmišlja o nekim drugim opcijama, pošto "orlovi" već sutra počinju pripreme za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, Belgiji, Holandiji i Francuskoj (13-29. septembar).


PROČITAJTE JOŠ: Slobodan Kovač menja Grbića na klupi Srbije?

SPISAK VEĆ POSLAT SPISAK selekcije Srbije za EP u septembru je već poslat u CEV. Na njemu su skoro svi igrači koji zaslužuju da budu u krugu kandidata za državni dres. Tako će Kovač, za ovih nešto više od tri nedelje priprema za EP, odabrati najbolje i pokušati da stigne do medalje, ali i onog najvažnijeg cilja, da se na kontinentalnim kvalifikacijama u januaru 2020. izbori za vizu za OI u Tokiju.


Kovač, koji je trenutno bez angažmana, trenersku karijeru počeo u Radničkom iz Kragujevca, a posle dve šampionske titule, 2009. i 2010, preuzeo je Peruđu, koju je za četiri godine iz A2 lige doveo do finala italijanskog prvenstva. Potom je sa Halkbankom osvojio šampionat Turske, a prošle sezone je sa klupe ruskog Belgoroda iz Belogorja došao do trofeja u Kupu izazivača.


Popularni Boba je kao selektor sa Iranom (2014-2015) na SP u Japanu bio šesti i osvojio je Azijske igre, dok je sa Slovenijom osvojio Drugu diviziju Svetske lige 2017.


PROČITAJTE JOŠ: GRBIĆ POSLE SMENE SA MESTA SELEKTORA: Tim je uvek iznad svih nas


Kao igrač, Kovač u dresu SR Jugoslavije ima zlato na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. i bronzu na Igrama u Atlanti 1996, zatim srebro sa Svetskog prvenstva u Japanu 1998, dok je na evropskim šampionatima osvajao zlato (2001), srebro (1997) i bronzu (1995).