NA klupi odbojkaša Srbije više neće sedeti Nikola Grbić. Posle kvalifikacionog turnira na kome naš nacionalni tim nije uspeo da se izbori za plasman na Olimpijske igre iz prvog pokušaja, a pred Evropsko prvenstvo koje se igra od 12. do 29. septembra, Odbojkaški savez i selektor su doneli odluku da se rastanu.


- Odbojkaški savez Srbije i Nikola Grbić, prvi trener muške seniorske reprezentacije Srbije, zajedno su odlučili da prekinu saradnju. U duhu maksimalnog poštovanja, koje je uvek odlikovalo OSS i Nikolu Grbića, doneta je odluka u skladu s najvišim interesima nacionalne selekcije. Odbojkaški savez Srbije će javnost blagovremeno obavestiti o novom prvom treneru seniora Srbije - navodi se u saopštenju na sajtu Saveza.


PROČITAJTE JOŠ: Slobodan Kovač menja Grbića na klupi Srbije?


Odbojkaši su prvu šansu za olimpijsku vizu propustili u duelu sa Italijanima, koji su ih glatko nadigrali u Bariju sa maksimalnih 3:0. Druga i poslednja šansa ostaje u januaru, ali tada će biti daleko teže. Gorak ukus u ustima je ostao pred nastup na Evropskom prvenstvu.


- Nije nezgodan trenutak da se ovo desi, jer smo igrali toliko loše da je moralo odmah nešto da se promeni, bila je potrebna šok terapija - prokomentarisao je kratko, za "Novosti", predsednik Odbojkaškog saveza Zoran Gajić. - Naslednik će se znati do ponedeljka, radimo na tome.


Na telefonski poziv odgovorio je i sada već bivši selektor Nikola Grbić.


PROČITAJTE JOŠ: OSS DONEO ODLUKU: Grbić više nije selektor Srbije


- Nemam mnogo toga da dodam na saopštenje Saveza - rekao je Grbić. - Mislim da je interes ekipa ispred svih ostalih i da tim mora da bude iznad svega. Doneli smo takvu odluku uz želju da se stvari poboljšaju što pre. Nadam se da će momci ostvariti u januaru plasman na Olimpijske igre, jer imaju kvalitet i zaslužuju da budu tamo narednog leta.


Legendarni reprezentativac je na poziciju prvog trenera srpske selekcije došao 2015. godine i imao je ugovor do kraja ovog olimpijskog ciklusa (2020). Već u debitantskoj sezoni uspeo je da osvoji srebro u Svetskoj ligi. Naredne godine je u istom takmičenju doveo tim do šampionske titule. Treća medalja u njegovoj selektorskoj kolekciji je bronza sa Evropskog prvenstva 2017. Prošle godine je njegovoj ekipi na Svetskom prvenstvu izmakla medalja za dlaku i osvojeno je četvrto mesto.