ZA razliku od većine svojih vršnjaka, koji slobodno vreme provode pred računarima, petogodišnji Novosađanin Aleksandar Vislavski "igra igrice" na sportskim borilištima, što je već dalo rezultate. Mališan, široko otvorenih očiju, pričljiv i neprekidno nasmejan, aktivno trenira mačevanje, karate, tenis i plivanje, usput je naučio da se skija i kliza, vozi gumeni kajak.

- Volim sve sportove i voleo bih sve da naučim. Kad još malo porastem, treniraću fudbal, a kad budem baš veliki, biću lekar i teniser, da pomažem deci i ljudima - kaže Aleksandar, koji je nedavno na internacionalnom mačevalačkom turniru "15. trofej Novog Sada", održanom prvi put u Beogradu, pobedio dve godine starijeg dečaka sa Kipra i osvojio svoje prve bodove, što je u tom uzrastu, veliki uspeh.

- Sve sam radio kao na treningu i pobedio, a mačevanje treniram od Nove godine. Bio sam sa babom i dedom na Petrovaradinskoj tvrđavi i gledao prave mačevaoce, pa mi se dopalo. Imam drvene i plastiče mačeve, a u mom klubu Vojvodina imam pravi, gvozdeni mač, kao oni koje sam video u muzeju.

Karate trenira već više od godinu dana i to u klubu Dušana Dačića, legende svetskog karatea, pod nadzorom sjajnog trenera Dunje Dačić.

- Vežbamo kate, borbe sa zamišljenim protivnikom. Položio sam za žuti, uskoro ću da polažem za narandžasti pojas. Još prošle godine sam naučio da plivam. Treniram u bazenu "Spensa", a tenis vežbam u Vojvodini, u Dunavskom parku. Tu, odmah pored, mi stanujemo, pa mi je blizu.

Sportski gen nasledio je od roditelja, majke Nataše, koja se bavila karateom, plivanjem i tenisom, i oca Jaroslava, koji je trenirao tekvondo, a zatim prešao na folklor.

- Kada smo videli kako se snalazi i veliku znatiželju, podržali smo ga u želji da trenira razne sportove - kaže majka Nataša. - Ide redovno u vrtić i svakodnevno na neki od sportova, jer smo zaključili da može. Naravno, suprug i ja smo tu, ali najvažniji je "baba-deda servis". Smatramo da je to korisno provedeno vreme sa stručnim ljudima i prilika da se kroz igru još kao dete upozna sa raznim disciplinama i kasnije, ako želi, opredeli za neki od sportova.

SVIRA VIOLINU
ALEKSANDAR voli i muziku, ne samo da sluša nego i da svira na sintisajzeru i violini, pesmice koje uči u vrtiću. Takođe, već uveliko uči slova i brojke, da piše i računa, a sa mlađom sestrom Viktorijom, u pratnji roditelja, redovno ide u pozorište na predstave za decu.

- Verujte, kompletan repertoar Pozorišta mladih i lutkarskih predstava smo gledali u više navrata - potvrđuje majka Nataša.