Reprezentacija Srbije u stonom fudbalu osvojila je bronzanu medaljuna Kupu nacija, koji je održanproteklog vikenda u asutrijskom gradu Sankt Pelten.

Ovaj nivo takmičenjaje po važnostiodmah ispod Svetskog kupa, koji se održavasvake dve godine, a reprezentacija Srbije je krenula sa ambicijom da u Kupu nacija napravi korak višeu odnosu na prošlugodinu kada je zaustavljenau četvrtfinalu od Austrije. Na ovogodišnjemturniru nastupilo je oko 400 igračicai igračaiz 19 zemaljasveta u četiri kategorije i 22 discipline.

Za srpsku selekciju su ove godine debitovala dva igrača:Denis Marinkovići Laslo Teke, igračsa ogromnim iskustvom na međunarodnojsceni, međunarodnisudija i čovek koji zna kako se osvajaju velika takmičenja.

Uz njih dvojicu, našipredstavnici u Austriji su bili i Vladislav Popović(selektor i kapiten), Igor Babić, Vladimir Kojić,Branislav Buba Kovačevići NebojšaKovačević.Milan Barajići MilošĐorđevićsu na poziv austrijskog saveza stonog fudbala bili u organizacionom timu turnira.

Nastupilo je devetreprezentacija u muškojkonkurenciji: domaćinAustrija, Srbija, Švajcarska, Nemačka, Češka, Slovenija, Poljska, Rusija i Turska.

Povodom nastupa reprezentacije, predsednik Federacije stonog fudbala Srbije, MilošĐorđevićje izjavio da su se nadali da mogu stići do samog vrha.

- Svi mečeviu Kupu nacija se igraju na jedan dobijeni set, pobednik je ekipa koja prva postigne dvadeset golova. Prvo se igra jedan dubl, pa dva singla i potom jošdva dubla. Nastupaju po četiri igrača, bez prava izmene tokom meča. U kvalifikacijama smo igrali četiri meča,protiv Turske, Rusije, Austrije i Švajcarske.Protiv Turske i Rusije smo sve vreme vodili i kontrolisali igru, potom smo doživelimoždai visok poraz protiv Austrije, a velika pobeda nad Švajcarskom, pobednikom Kupa nacija prethodne dve godine nam je dala nadu da možemou sam vrh. Sa tri pobede i jednim porazom, kvalifikacije smo završilina trećemmestu. Taj plasman nas je u četvrtfinalu poslao da igramo protiv reprezentacije Slovenije, od koje smo izgubili u kvalifikacijama na ovom turniru prošlegodine i od osnivanjanašeFederacije 2015. godine u nekoliko susreta do sada ih nismo pobeđivali.Posle jednog dubla i jednog singl meča,rezultat je bio 8:4 za Sloveniju i činilo se da će tako biti i ovoga puta. Jedan od našihnajiskusnijih igrača, Branislav Buba Kovačevićje potom u singlu odigrao fantastično, dobio protivnika 7:4, u ukupnom rezultatu 12:11 za Sloveniju. Do kraja smo se potpuno vratili u meči slavili sa 20:16 – rekao je Đorđević.

Dodao je i da srpskim reprezentativcima nije nedostajalo motiva u nastavku takmičenja.

- Posle pobede nad Slovenijom čekalo nas je polufinale sa Austrijom, koja nas je pobedila istim rezultatom kao i u kvalifikacijama - 20:12 za domaćina. Mečza trećemesto je uvek borba koja će se ekipa boljeoporaviti od poraza u polufinalu. Našimmomcima nije nedostajalo motiva i protiv favorizovane Nemačke, prvoplasirane u kvalifikacijama na čelu sa aktuelnim svetskim šampionom Tomijem Hasom, su pokazali klasu! Vodili smo tokom celog mečai na kraju je bilo 20:16 za Srbiju. Ovo je prva medaljasa velikih takmičenjakoju je osvojila našareprezentacija.

Do kraja takmičenjasmo svakog dana osvajali bar po jednu medalju. U singl i dubl takmičenjimapoštosu do postoljastigli Vladimir Kojić, Brnaislav Kovačević,Igor Babić,Laslo Teke i Branislav Kovaćević.