Svetsko prvenstvo u paraplivanju održaće se u Londonu ove godine, nakon što je Maleziji oduzeta organizacija šampionata.


Događaj je trebao da se održi 29. jula u Maleziji, ali je to pravo oduzeto domaćinu zbog odbijanja da Izraelci učestvuju na prvenstvu. Malezija, koja je većinski muslimanska zemlja, zabranila je sportistima iz Izraela učešće na ovom prvenstvu, koje ujedno predstavlja i kvalifikacije za Paraolimpijske igre koje će se održati u Tokiju 2020. godine.


Predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Andre Parsons istakao je veliku zahvalnost Londonu zbog prihvatanja organizacije.


- Ne mogu da se zahvalim gradonačelniku Londona i britanskom sportu dovoljno za njihove velike napore sa kojima su ušli u organizaciju i pružili podršku ovom prvenstvu, koje je ključno za kvalifikovanje na Olimpijske igre - rekao je Parsons.


Svetski šampionat održaće se od 9. do 15. septembra.


- Znamo da datumi nisu isti i da će uticati na programe paraplivača, ali nakon otkazivanja Maleziji i otvaranja novog procesa, jednostavno nije bilo moguće organizovati novi događaj u istom periodu.


Očekuje se da će se oko 600 takmičara iz 60 zemalja takmičiti u Londonu i to samo četiri godine pošto je Velika Britanija poslednji put bila domaćin Svetskog prvenstva, koje je održano u Glazgovu.