VATERPOLO klub Partizan, jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva na svetu, koji je decnijama plivao do najsjajnijih trofeja, sada se davi u velikim dugovima. Međutim, ti dugovi crno-belih, koji, prema rečima Tatjane Rakas, direktorke Partizana, iznose oko 400 miliona dinara, zbog čega je žiro-račun kluba u višegodišnjoj blokadi, nisu najveći problem, već nemogućnost Partizana da naplati potraživanja, veća od dugovanja. Koliko je situacija alarmantna, najbolje svedoči činjenica da Partizan nema sredstava da otputuje u Split, na gostovanje Jadranu u poslednjm kolu regionalne lige!


- Kada su naši rivali u bazenu čuli, ponudili su da omoguće smeštaj, ali mi više ne znamo kako da se dovijamo za prevoz. Pa, ne možemo više prevoznicima da obećavamo - kaže Rakasova, navodeći da već dugo vremena neko davi Partizan. - Pogledajte, opština je pokrenula sudski spor oko vlasništva bazena. Sumnjamo da će se na kraju dokazati da smo mi vlasnici objekta, kao što je to uradio i fudblaski klub. Ali, nažalost, mi nemamo sredstva da vodimo tu pravnu bitku 11 godina, i to još u neravnopravnim uslovima.


PROČITAJTE JOŠ: SEDNICA UO: Ostaje regionalna liga


PROBLEM OSTAJE "U KUĆI" PARTIZAN je, zahvaljujući iskrenim prijateljima, ponekim i iz inostranstva, do sada preživljavao. Nije zahtevao pomoć međunarodnih organizacija LEN i FINA.
- Pomogli su nam iz Švajcarske, na ličnoj osnovi. Nikada nismo išli van naših granica da se žalimo, jer smatramo da ako imamo problem, a očigledno on postoji, treba da ga rešimo u našoj kući, odnosno gradu i državi.

Direktorka Partizana objašnjava zašto su uslovi neravnopravni:


- Nijednog trenutka ne sumnjamo u sudske organe, da ne bude zabune. Problem je što sva sredstva od zakupaca s kojima smo mi sklopili ugovore ne idu na naš račun, već se usmeravaju na opštinski. Šta ćemo ako se "sutra" sudski dokaže da je bazen naš i da je samim tim novac od zakupa Partizanov. Pogledajte, ovde je u pitanju gašenje Partizana, vaterpolo institucije ne samo na našim prostorima, već u evropskim i svetskim okvirima. Ne postoji iole važniji klub na svetu u kome ne igra naše nekadašnje dete. Nadam se da će to neko shvatiti, da neće dozvoliti da u istoriji Partizana, koja je prebogata, ostane zapisano i poglavlje o gašenju.


Kada priča o brizi za Partizan, Rakasova iznosi brigu i za decu koja treniraju u klubu.


- Više od 350 dece trenira, zapravo sada nema nikakvih uslova za trening. Bez uslova za njih, gase se uslovi za razvoj srpskog vaterpola. Nadam se da će to neko shvatiti, reagovati. Ne tražimo - kada kažem mi, ne mislim na sebe i na nas u klubu, već na Partizan, jer je Partizan iznad svih - ništa što nismo zaslužili, zaradili ili što nam ne pripada na osnovu rezultata, već samo da nas puste da funkcionišemo u skladu sa propisima i, naravno, po zakonu - jasna je direktorka Partizana.


PROČITAJTE JOŠ: OPOMENA NA VREME: Vaterpolisti Srbije izgubili od Hrvatske


OPERACIJA "NA CRTU"

ZBOG računa u blokadi nemoguće je obezbediti nove sponzore, ali i igračima zdravstveno osiguranje.

- Nema tu mnogo nejasnoća. Postoje kompanije koje bi da budu sponzori, ali znate kako ide... Kada se uradi analiza, oni se zapitaju kako da sponzorišu kolektiv čiji je račun blokiran. S druge strane, ne možemo igračima da obezbedimo zdravstveno osigruanje, zbog čega sada jedan naš član ide na operaciju u privatnu kliniku, u žargonu - na crtu, jer zbog neuplaćenih doprinosa ne može u državnu.