EVROPSKI šampionat u rvanju za mlaće seniore do 23 godine, koji je uz učešće 650 takmičara iz 37 zemalja održan na "Spensu", obeležio je i Sebastijan Nađ (22), reprezentativac Srbije u kategoriji do 67 kilograma. Mladi Kanjižanin, rvač subotičkog Spartaka, osvojio je srebrnu medalju u jakoj konkurenciji, koji posle četiri sjajne partije i trijumfa, nije uspeo u finalu da se suprotstavi svetskom i evropskom šampionu, Rusu, Alenu Mizorjanu.

Taj meč za zlato izazvao je mnogo polemika, jer su naši treneri, Stojan Dobrev i Sreten Damnjanović tražili čelendž, smatrajući da je Rus napravio faul, a ne obrnuto kako su sudije dosudile, ali i posle pregledanog snimka, arbitri su ostali pri svojoj odluci, pa je borba završena tehničkim tušem za Rusa.

- Moram biti zadovoljan svojim nastupom i pored svega - kaže Nađ. - Jer, smatram da sam imao dobar učinak. Ostao je žal za finale, koje je kratko trajalo, a mislim da su sudije pogrešile i da je trebalo da bodovi pripadnu meni, jer je rival načinio faul nogom. U tom slučaju, meč bi potrajao i možda bi sve imalo drugačiji tok. Mizorjan je sjajan borac, dva puta me je bacio u parteru, i krivo mi je jer sam znao za njegovu taktiku, kako rve, ali me je i pored toga na njegovu fintu prevario.

PROČITAJTE JOŠ: EP U RVANjU ZA MLAĐE SENIORE: Nađ osvojio srebro, zlato otišlo u Rusiju

Ocene stručnjaka i rukovodstva našeg rvanja, selektora Milorada Dokmanca, trenera Stojana Dobreva i Sretena Damnjanovića, kao i predsednika saveza Željka Trajkovića su da je Nađ ostvario cilj.

- Drago mi je zbog osvojene medalje i smatram da nisam ništa izgubio, jer meni tek predstoje učešća na značajnim takmičenjima za koje je iskustvo neophodno. Zato bih se zahvalio rukovodstvu, trenerima, mojim saborcima i publici na podršci. Nije mala stvar među mlađim seniorima osvojiti dve evropske medalje, bronzu u Budimpešti i srebro u Novom Sadu - zaključio je Nađ.

TRENING SA ŠAMPIONIMA

EVROPSKI vicešampion je rvanjem počeo da se bavi još kao dečak u rodnoj Kanjiži.

- Imao sam pet godina kada sam prvi put stao na strunjaču, dakle u rvanju sam 17 godina. Radio sam jednu godinu za Novi Sad kod Aleksandra Jovančevića, a sada sam u Spartaku. Mnogo mi znači to što imam priliku da vežbam sa šampionima kao što su Fris, Nemeš, Štefanek... - kaže Nađ.