JEDNA mala zemlja opčinila je odbojkaški svet. Srbiji u leđa gledaju Rusija, SAD, Brazil, Kina, Poljska, Italija... Samo naša federacija može da se pohvali da je imala polufinaliste i u ženskoj i muškoj seniorskoj konkurenciji na Svetskim prvenstvima. Dame su u Japanu pokorile planetu, muškarci su bili na korak do postolja na šampionatu u Italiji i Bugarskoj.

- Zahvalan sam igračima, trenerima, svim srpskim klubovima koji su iznedrile vrhunske odbojkašice i odbojkaše, a kada to imate onda je lako napraviti ovakav rezultat. U reprezentaciji se postaje velike igrač i trener, ali sve počinje u klubovima - ističe predsednik OSS Zoran Gajić.

PROČITAJTE JOŠ: KVALIFIKACIJE ZA OI: Lak posao za odbojkašice, pred odbojkašima nešto teži put

NE ODRIČEM SE KLUPE ZORANU Gajiću je prošle godine propao angažman u IBB iz Istanbula. Od tada ne vodi nijedan klub.
- Predsednička funkcija u OSS je volonterska. Turci su odustali od projekta, a ja neću po svaku cenu da treniram bilo koju ekipu. Čim nađem nešto vratiću se trenerskom poslu - naglašava Gajić.

Fantastični uspesi reprezentacija ponekad i ulepšaju stvarnost. Jer, naši klubovi su na međunarodnoj sceni neprimetni, domaće prvenstvo ne privlači publiku...

- Poslednjih desetak godina imamo problem u muškoj odbojci, ali smo ranije dobro radili i zbog toga imamo rezultate. Kod žena je obrnuto. Interesovanje je veliko, puno devojčica trenira - primećuje Gajić.

Ciljevi iz godine u godinu su sve veći. U 2019. naše selekcija očekuju brojna takmičenja, od Lige nacija preko kvalifikacija za OI 2020. do EP i Svetskog kupa.

- Nama je najvažnije da se plasiramo na Olimpijske igre, da u avgustovim kvalifikacijama izvadimo karte za Tokio. Druga, ali daleko teža šansa su evropske kvalifikacije u januaru 2020. - jasan je Gajić.

Ukoliko izbore Tokio i dame i muškarci boriće se za najviši plasman na Igrama.

- Mi moramo da živimo, da treniramo, da uradimo sve kako dolikuje olimpijskom šampionu, a dokle ćemo stići videćemo. Sve što radimo, radimo kao što rade najbolje svetske selekcije.

PROČITAJTE JOŠ: Maja Ognjenović za "Novosti": Neverovatna želja me vodila do zlata

Svaka organizacija, kao i OSS, gleda daleko u budućnost i polako se sprema za smenu generacija posle Igara u Tokiju.

- Imamo dve različite situacije. Kod devojaka je mnogo dobra, jer trenira veliki broj devojčica, dok nam je kod muškaraca veoma loše. Već sa trenerskim organizacijama pravimo akcioni plan kako da izađemo iz krize u muškoj odbojci. Obraćam se klubovovima jer su oni osnovna ćelija proizvodnje igrača. Mi im pomažemo na svaki način, "Banka Poštanska štedionica" sponzoriše Super i Prvu ligu, plaća sudijske i delegatske takse. Na klubovima je da poboljšaju rad sa decom - ističe Gajić.

Na opasku da se priča da dečaci izbegavaju odbojku, jer nije muški sport, Gajić odmahuje rukom:

- Svaki sport je muški sport. Ako hoćeš da budeš šampion sveta ili olimpijski pobednik to je veoma muški. Bolje nego da se baviš borilačkim sportom, pa da dobijaš batine svakog dana. Bolje je da igraš i balet da bi bio najbolji na svetu. Naš problem je što sada imamo "tanku bazu" da bi formirali pionirsku, kadetsku selekciju. A nekada je bila velika konkurencija...

PROČITAJTE JOŠ: Odbojkaši Makedonije prvi put na EP: Ovo se ne može meriti ni sa čim drugim (VIDEO)

Mnogi naši klubovi sve se teže snalaze u surovom profesionalnizmu. Po Gajiću, jedini spas je u privatizaciji:

- Koliko znam, po našem Zakonu o poreskom sistemu nema oslobađanja ako se ulaže u sport. Naši nekadašnji amaterski sportski radnici su osnova svega što je napravljeno u sistemu sporta SFRJ, što su stvorili nas trenere, igrače... Sada živimo u liberalnom kapitalizmu i utopija je verovati da će neko trošiti svoje slobodno vreme da bi pomogao klubu. On je zainteresovan samo ako iz kluba može da izvuče profit. Zato je jedino rešenje da se klubovi privatizuju.

NE MEŠAM SE SELEKTORIMA
DA li ponekad poželite da pomognete trenerima u reprezentacijama...
- Ne, jer pokušavam da se ponašam onako kako bih ja na mestu selektora voleo da se ponaša predsednik. Tu sam na raspolaganju, sve što treba, mislim da nemaju zamerke.