SRBI uvek dobro otvore prvenstvo, a onda se pojave skandali i prepirke. Tako je poslednjih deset godina. Tim rečima je Rus Timur Dibirov najavio današnji (18.00) meč sa “orlovima” u prvom kolu A grupe Svetskog prvenstva u Nemačkoj i Danskoj (10-27. januar). Lošu sliku o našem nacionalnom timu pokušaće u Berlinu da popravi nova generacija koju će Nenad Peruničić gurnuti u vatru uzavrele “Mercedes Benc arene”.

Protiv domaćina Nemačke i 14.000 navijača, kao i u duelu sa dvostrukim svetskim šampionom Francuskom, podmlađena Srbija neće imati veliku šansu i ako izostanu česti “skandali” koji se vezuju za ime naše selekcije. Zato je duel sa Rusima ključan za plasman u drugi krug, gde ima mesta samo za tri selekcije, a grupa ima onaj epitet smrti.

PROČITAJTE JOŠ: Zelenović: Imamo karakter, verujem u ekipu

ILIĆ: ŽELjNI DOKAZIVANjA KAPITEN Nemanja Ilić pred start na SP poručuje da je ova generacija željna dokazivanja na velikoj sceni posle dva propuštena planetarna šampionata:
- Meč sa Rusijom je veoma važan, jer praktično predstavlja borbu za to treće mesto koje vodi u drugi krug. Ali, fokus nije samo na njima, imamo šanse da pobedimo i Francuze i Nemce, zašto da ne?

- Bojim se da će biti dosta problematično da naša reprezentacija ostvari bilo koju pobedu u ovom društvu - napisao je legendarni Veselin Vujović u kolumni za “Balkan hendbol”.

Dok su naši igrači poslednja dva planetarna šampionata gledali na malim ekranima, Brazil je napredovao na velikoj sceni i dva puta stigao do osmine finala. Ujedinjena Koreja takođe je mobilisala sve rukometne snage za ovo nadmetanje.

- Čak i oni sad imaju dvometraše u timu - glavni je utisak Draška Nenadića o jedinom timu protiv kog će Srbija imati ulogu velikog favorita u A grupi.

Posle mnogo godina u reprezentaciji nema njegovog starijeg brata Petra i društva koje je 2012. osvojilo evropsko srebro u Beogradu. Došlo je vreme za igrače rođene između 1990. i 1994. Ne tako mlade, ali sa mladalačkim optimizmom da mogu do iznenađenja na ovom šampionatu.

PROČITAJTE JOŠ: CUPARA ZA “NOVOSTI” PRED START SP: Fajterski u drugi krug

- Vreme je da pokažemo da li jesmo ili nismo - ne traži Draško izgovor. - Svi smo željni da se prikažemo u najboljem svetlu, a nema boljeg načina da to uradimo nego protiv najjačih timova. Nemci su među prvim favoritima, Francuzi imaju strašnu ekipu, ali uvek neko iznenadi na planetarnim šampionatima. Verujem da to možemo da budemo mi.

Srbija sa šest debitanata okreće novi list na velikoj sceni.

- Tim je mlad, ali to ne znači da igrači imaju vremena. Moraju odmah da pokažu zbog čega su tu - želi selektor Nenad Peruničić da stvori nove, male “terminatore”. - Prolaz u drugi krug je naša ambicija. Sve drugo bi bilo veliko razočaranje. Porazi su moji neuspesi, a pobede su uspesi mojih igrača.

PROČITAJTE JOŠ: Peruničić: Lepo je vratiti se na veliku scenu, imamo velike ambicije

Pre tačno dve decenije, Peruničić je osvojio svetsku bronzu kao igrač. U prvoj velikoj trenerskoj misiji, ogroman uspeh bilo bi jedno od tri mesta na “postolju” A grupe.

ZANIMLjIVOSTI
* Prvi put na Svetskom rukometnom prvenstvu, Severna i Južna Koreja nastupiće ujedinjeni.
* Posle mnogo vremena, iz selekcije Francuske izostaju dvojica igrača koji su obeležili prethodnu deceniju - golman Tjeri Omeje, koji se povukao, i povređeni Nikola Karabatić.
* Rusi će biti oslabljeni za jednog od najboljih igrača, levi bek Pavel Atman obnovio je povredu skočnog zgloba.
* Nekadašnji selektor Srbije Dejan Perić sada je trener golmana u ruskoj reprezentaciji.