Simultankom na 15 tabli, koju je danas odigrao slavni svetski majstor drevne igre na 64 polja, bivši svetski prvak Anatolij Karpov sa poznatim ličnostima iz javnog i kulturnog života Srbije, obeleženo je 138 godina šaha u gradu na Kolubari i sedam decenija ovdašnjeg šahovskog kluba "Sveti Nikolaj Srpski". Na prvoj tabli, u velikoj sali valjevskog hotela "Grand", Karpovu se suprotstavio fudbalska legenda Dragoslav Šekularac, a na drugoj košarkaški trener Vlade Đurović.

U sali Centra za kulturu, održan je besplatan koncert "Ju grupe", "Nevernih beba", Dade Topića, Zorana Jevremovića i "Grafiti benda".

PROČITAJTE JOŠ: LEGENDA SVETSKOG RANGA: Preminula višestruka šampionka u šahu Milunka Lazarević

Šah je u Valjevo stigao u osmoj deceniji 19. veka, kada je Ljuba Nenadović, svetski putnik i putopisac, iz Nemačke doneo prvu šahovsku garnituru. Posle Velikog rata, šah je u gradu na Kolubari ponovo oživeo kada je 1929. godine osnovan prvi šahovski klub, čiji je začetnik bio Petar Marković, advokat i poslanik Ustavotvorne skupštine.

Na prvom prvenstvu u šahu u Valjevu, pobedio je šesnaestogodišnji učenik Rostom der Hazarjan, potonji veliki prijatelj svetskih prvaka Tigrasa Petrosjana, Mihaila Talja... Valjevski šahovski klub je 2007. godine osvojio Kup Srbije i organizovao turnir na kom je uz devet velemajstora učestvovao i Anatolij Karpov. "Sveti Nikolaj" je 2009. i 2016. godine osvojio titulu ekipnog prvaka države.