Austrijska policija je bila u prostorijama ruskog biatlon tima u Salcburgu u sklopu istrage o dopingu, saopštila je danas Međunarodna biatlon federacija (IBU).

Ruski biatlon tim je u Austriji povodom trke Svetskog kupa.

Potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova izjavila je u Moskvi da je policijska akcija protiv ruskog tima izgledala "divlje", i da je Ambasada u Beču zatražila objašnjenje austrijskih vlasti.

IBU je saopštenje o akciji policije dobila od austrijskog tužioca za prestupe u finansijama i korupciju.

Austrijske vlasti vode istragu protiv petorica zvaničnika ruskog biatlon tima zbog "zloubotrebe nedozvoljenih supstanci ili metoda u svrhu dopinga".

- Vodi se i istraga protiv petorice ruskih sportista zbog zloupotrebe nedozvoljenih supstanci na Svetskom prvenstvu 2017. godine u Hohfilcenu - prenela je IBU iz saopštenja austrijskog tužioca.

Advokat ruskog uzbunjivača Grigorija Rodčenkova koji prati doping, ranije ove godine je austrijskoj policiji izneo podatke o potencijalnoj prevari ruskog biatlon tima na ZOI 2014. godine.

Olimpijski šampion Anton Šipulin, koji je na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju osvojio zlatne medalje rekao je da se nikada nije dopingovao i da je "ljut i besan zbog lova na veštice".