Prava sportista i diplomatija u sportu su teme o kojima se malo zna i govori, a koje su po prvi put od strane Saveta Evrope pokrenute baš u Srbiji i to u saradnji sa Fakultetom za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla". U okviru međunarodne konferencije "Sport, zdravlje, životna sredina", koju Fakultet za sport na Novom Beogradu organizuje već peti put, održane su i panel diskusije na pomenute teme uz učešće veoma kompetentnih sagovornika.

Učesnici diskusije o diplomatiji u sportu bili su Snežana Samardžić Marković generalna direktorka Direktorata za demokratiju Saveta Evrope, Žan Grasija potpredsednik Evropske atletske federacije, Nenad Vuković predsednik Udruženja lobista Srbije i doc. dr Uroš Mitrović sa Fakultetu za sport. Osim dekana srodnih fakulteta iz Srbije, Rusije, Poljske, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore među gostima su bili ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić, pokrajinski sekretar za sport Vladimir Batez i poverenica za zaštitu ravnoprvnosti Brankica Janković.

Akteri ovog naučnog skupa izrazili su zahvalnost Fakultetu za sport što je omogućio da se sa stručnog aspekta govori i o ovim sve značajnijim segmentima sporta.

- Velika mi je čast što sam dobio poziv iz Beograda za ovu naučnu konferenciju. Evropska atletska federacija koju predstavljam, je organizacija koja okuplja 51 nacionalnu atletsku asocijaciju. Za nas je veoma važno da unapređujemo odnos između sporta, drugih institucija i različitih zemalja. Mi imamo ulogu u sportu, i to nije samo dodeljivanje medalja, već i da budemo učesnici u promeni društva za bolje zdravlje, veću inkluziju i jači integritet - rekao je Žan Grasija potpredsednik Evropske atletske federacije.

Snežana Samardžić Marković kaže da je dipomatija neprestana borba i da predstavlja prvu liniju odbrane.

- Tema diplomatije u sportu je jako bitna. Profesionalni ambasador sporta je neophodan. Sport je promocija spoljne politike jedne zemlje. Diplomatija je način da se sport brani od negativnih pojava. Za to treba neko sposooban i ovlašćen. Strateški treba iskoristiti velike sportske događaje jer sport ima moć da privuče i biznis i turiste. Sportska diplomatija je metoda i da se smiri situacija. Veštine diplomatije se uče, a nisu čoveku date rođenjem. Takođe, diplomate i funkcioneri treba da sačvaju sportiste od bilo čega što nema veze sa sportom. Treba razdvojiti politiku od sporta.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić zahvalio se Fakultetu za sport što je prepoznao da je u oblasti sporta veoma važna i diplomatija:

Dok sam radio u Vaterpolo savezu Srbije i u organizaciji vaterpolo takmičenja, imao sam priliku da na neki način učestvujem u sportskoj diplomatiji. Iskreno, osetio sam da je diplomatija u sportu još neotkrivena za nas. Zemlja kao sto je Srbija, zemlja velikih sportista, rezultata i timova, može i mora da iskoristi potencijal što se tiče sporta i diplomatije. Mi kao Ministarstvo omladine i sporta shvatili smo ozbiljnost ove teme, pa sa Ministarstvom spoljinih poslova smo poslednjih meseci u izradi baze sportista i sportskih stručnjaka koji rade u inostranstvu i koje želimo da uključimo upravo u domenu sportske diplomatije. Takođe, želimo da napravimo i bazu sportista i trenera koji u određenoj destinaciji mogu u doglednoj budućnosti da zauzmu značajno mesto u našoj diplomitaji. Time ne želimo da ih zloupotrebimo već na pravi način iskoristimo njihovu snagu i uticaj koji imaju i da na taj način našoj zemlji otvorimo vrata za bolje međudržavne odnose – konstatovao je Udovičić.

Tokom dva dana trajanja naučne konferencije "Sport, zdravlje životna sredina" prezentovano je 40 naučnih radova iz različitih oblasti sporta.