NA decenijsko pitanje zašto rukometaši i rukometašice u nacionalnom timu nisu ni bleda senka prvih strelaca najjačih liga i osvajača Lige šampiona, odgovor je uvek bio isti. U klubu imaju sistem. Osvajanje veoma teške grupe A na EP u Francuskoj nije slučajan nalet inspiracije, selektor Ljubomir Obradović je odavno ucrtao na tabli igru koja je donela rapsodiju naših igračica protiv Danske i pobedu za velika dva boda u drugoj fazi.

Andrei Lekić i celoj njenoj generaciji bilo je potrebno vreme da se oslobodi duhova prošlosti i uklopi u Ljubin sistem za lepšu budućnost. Taj proces je trajao tokom SP u Nemačkoj prošlog decembra (deveto mesto), celog kvalifikacionog ciklusa za EP i uvodna dva meča u Nantu (pobeda nad Poljskom i poraz od Švedske)...

PROČITAJTE JOŠ: SRBIJA UBEDLjIVA PROTIV DANSKE: Rukometašice sa prvog mesta u grupi do naredne faze EP

- Samopouzdanje se jako teško stiče kad godinama nemaš rezultate. Ali, od tog SP smo počele da dobijamo sigurnost i gradimo nešto veliko. Konačno smo svesne svog kvaliteta i činjenice da stvarno možemo da se nosimo sa svima. Zbog toga je i došla ova partija protiv Danske, verovatno jedna od najboljih otkako smo zajedno - poručuje Lekićeva za "Novosti".

Dugogodišnji kapiten, sada u funkciji lidera bez trake, bira reči kada priča o "nečem velikom". Izbegava termine kao što su polufinale i borba za medalju, jer do druge pozicije u grupi 1 predstoje još tri veoma teška meča - protiv Rusije u subotu (18.00), Crne Gore u ponedeljak (21.0) i Francuske u sredu (21.00).

- Da smo u drugom delu žreba, mogla bih da pričam o polufinalu. Ali, ovo je najteže moguće ukrštanje, sa olimpijskim i svetskim šampionom. O Crnoj Gori tek ne treba trošiti reči. Zato je veliki žal što nismo pobedile Švedsku i prenele četiri boda, ali imamo šansu i sa dva, samo ne treba biti euforičan. Znamo koliko je vapaj za jednim dobrim rezultatom u srpskom rukometu. Odgovornost je velika kad nosiš ovaj dres. Ono što možemo da obećamo je da ćemo se na svakom meču boriti kao protiv Danske. I da ćemo vratiti rukomet u modu, čini mi se da već to činimo.

PROČITAJTE JOŠ: Lekić: Dominantna Srbija; Krpež: Nismo puno puta ovako..

Naš tim je bez poraza stigao do osmine finala SP prošle godine, gde je poražen od Crne Gore.

- Možda je bolje što nam se sad kiks desio u prvoj fazi. U drugoj još možemo da podignemo formu - smatra Lekićeva.

Došle su rukometašice do tog nivoa da se poraz od jakih Skandinavki smatra kiksom.

- Osećamo da možemo mnogo, odbrana nam uliva samopouzdanje. Selektor Danske je rekao da njegov tim fizički nije mogao da nam parira. Potpuno smo zaustavile njihove bekove, koje su im bile zaštitni znak. Krasi nas sjajna 6-0 odbrana i ova kombinovana, 5-1 i 3-2-1. Ali, u našem sportu važi jedno pravilo za defanzivu. Ne moraš da znaš sve principe, ali moraš da imaš srce - zaključila je Andrea, koja ga je ostavila na obe strane terena.

I 64 MINUTA AKO TREBA
LEKIĆEVA je postigla osam golova protiv Danske, a u statistici je pisalo da je igrala svih 60 minuta, iako je dva provela na klupi zbog isključenja.
- Na sledećem ću i 64 upisati ako treba. Za Srbiju mi nije teško da igram sve vreme, na obe strane terena. Uvek imam inspiraciju za onakve asistencije, osećam neki mir u ovom timu, jer sam okružena sa 15 sjajnih igračica. Desi se da padne sistem, da nam se raspadne odbrana, da igubim loptu, ali i kad ne ide, na milimetar od tebe stoji neka devojka kojoj ide.

PROČITAJTE JOŠ: Obradović: Pokušavamo da napravimo velike stvari

OD TEŠKE GRUPE NA PAKLENU
TRI dana pauze će imati rukometašice Srbije do prvog okršaja u grupi 1, protiv Rusije.
- Ne sećam se kad smo poslednji put imale toliko odmora, verovatno zato što nismo bile prve u grupi - kroz osmeh kaže Andrea. - Taman nam je toliko potrebno da se oporavimo od teške grupe, za onu paklenu. Možemo još da napredujemo, protiv Ruskinja moramo da raširimo napad i udarimo još jače sa krila.

GRUPA 1, DRUGA FAZA
Četvrtak, 6. decembar
Danska - Francuska 18.00
Švedska - Crna Gora 21.00
Subota, 8. decembar
Švedska - Francuska 15.00
Srbija - Rusija 18.00
Ponedeljak, 10. decembar
Danska - Rusija 18.00
Srbija - Grna Gora 21.00
Sreda, 12. decembar
Danska - Crna Gora 15.45
Švedska - Rusija 18.00
Srbija - Francuska 21.00
TABELA
1. RUSIJA 2 2 0 0 50:46 4
2. SRBIJA 2 1 0 1 51:47 2
3. FRANCUSKA 2 1 0 1 48:46 2
4. ŠVEDSKA 2 1 0 1 51:51 2
5. DANSKA 2 1 0 1 55:59 2
6. CRNA GORA 2 0 0 2 43:49 0