Srpske odbojkašice napravile su istorijski uspeh samim plasmanom u finale šampionata sveta, a onda su u borbi za trofej po drugi put na turniru saladale Italiju i pokazale da im trenutno nema ravnih na planeti.

U Japanu nisu imale mnogo vremena za slavlje, sem tradicionalnog ispijanja šampanjca posle finala. Za to su čekale povratak u Srbiju, kako bi sa svojim prijateljima, porodicama, navijačima, kolegama proslavile titulu svetskog prvaka.

Na aerodromu “Nikola Tesla”, u njihovu čast, avion iz Moskve kojim su doletele dočekan je na pisti vodenim lukom.

PROČITAJTE JOŠ: OČEVE SUZE ZA ZLATNU TIJANU: “Novosti” u Bileći pratile dramatično finale sa Boškovićima

Srpkinje su sletele oko 21.30, iko je prvobitno planirano da stignu oko 22.15. U zagrljaj su im prvi potrčali najbliži, a sačekao ih je i veliki transparent na kom je pisalo “Vi ste svoj san ostvarile. Čestitamo”.

Uz povike “MVP, MVP, MVP” dočekana je Tijana Bošković, koja je proglašena za najbolju igračicu turnira.

Brankica Mihajlović priznala je da nije očekivala toliki broj ljudi na aerodromu.

PROČITAJTE JOŠ: IKODINOVIĆ HRABRIO SUPRUGU I PRE ODLASKA NA SP: Rekao sam Maji da će uzeti zlato

- Malo drhtim. Srećne smo i ponosne jer sa vama možemo da podelimo sreću koju osećamo. Od početka smo igrali na visokom nivou, ali smo pokazali da smo jedna, pa sad i zvanično najbolja ekipa u planeti, iako nam nije bila najteža grupa u početku. Imale smo peh sa Bojanom, ali je ona sve vreme bila u našim srcima i borile smo se za nju – rekla je za “Sport klub”.

Kapiten Maja Ognjenović obećala je da će ostati u timu do Olimpijskih igara u Tokiju. U tom trenutku pojavio se njen suprug, zagrlio je Maju i u svom stilu se našalio: “Ja sam to već sredio sa Terzom (selektorom Zoranom Terzićem)”.

Tijana Malešević, kao i ostale devojke, nije skidala osmeh sa lica.

PROČITAJTE JOŠ: LISINAC PRESREĆAN ZBOG STEFANE I ODBOJKAŠICA: Devojke su fenomenalne

- Pravu radost osećamo tek sada kada smo došli, jer možemo da je podelimo sa vama.

Foto N. Paraušić


- Ono o čemu smo sanjali i razmišljali da možemo još od početka priprema, kada smo kroz šale na treningu govorili, evo, ovako se postaje svetski šampion. Naš san postao je java, posle sedam startnih pobeda i drugi su nas stavili među favorite i nisu pogrešili - izjavio je selektor Zoran Terzić.

Foto N. Paraušić

Milena Rašić odigrala je 252 utakmice za državni tim, a na Svetskom prvenstvu u Japanu našla se u idealnom timu kao najbolji srednji bloker.

- Nikada nije dosta, nadam se da je ovo samo početak. Verovale smo da možemo mnogo da uradimo na Svetskom venstvu. Sistem takmičenja je bio takav da je turnir trajao mesec dana, bilo je mnogo utakmica, između dan odmora ali na kraju se isplatilo. Smogle smo snage da izdržimo, finale u pet setova je napravilo pobedu još slađom.

PROČITAJTE JOŠ: KRUNISAO SJAJNU KARIJERU: Zoran Terzić za 16 godina stvorio svetskog šampiona

Najbolja igračica šampionata Tijana Bošković rekla je da je presrećna i ponosna na istoriski uspeh.

Foto N. Paraušić

- Ne znam šta je presudilo. Bilo je mnogo teških trenutaka koje smo uspeli da prebrodimo. Finale je bilo stresno, ali najvažnije je da smo pobedile.

Doček odbojkašicama Srbije biće priređen u ponedeljak uveče na balkonu ispred Starog dvora. Program počinje od 18 časova, a reprezentacija Srbije izaći će na balkon Skupštine grada sat vremena kasnije.

Foto N. Paraušić