KOLIKO su osvajanjem svetskog zlata u Jokohami Tijana Bošković, Maja Ognjenović i drugarice napravile istorijski uspeh, svedoči i podatak da su postale tek 13. naša ekipa u istoriji (olimpijskih sportova) koja se popela na planetarni tron, računajući obe konkurencije, mušku i žensku.

Izabranice Zorana Terzića su naš drugi ženski tim na krovu sveta, posle 45 godina i zajedničkog zlata rukometašica SFR Jugoslavije osvojenog 1973. na planetarnom šampionatu koji se održavao u Varaždinu, Šibeniku, Zavidovićima, Sarajevu, Negotinu i Zagrebu, sa finalnom fazom u Beogradu.

Juče je himna "Bože pravde" tek treći put intonirana u čast svetskih šampiona/šampionki, računajući timske olimpijske sportove, jer su pod zastavom i grbom samostalne Srbije do zlatne generacije odbojkašica, samo odbojkaši dvaput vladali planetom. Prethodni uspesi beleženi su u državnim znamenjima SFRJ, SRJ i SCG.

PROČITAJTE JOŠ: OČEVE SUZE ZA ZLATNU TIJANU: “Novosti” u Bileći pratile dramatično finale sa Boškovićima

ŠAMPIONI I ŠAMPIONKE SVETA
1970. KOŠARKA (M)
1973. RUKOMET (Ž)
1978. KOŠARKA (M)
1986. RUKOMET (M)
1986. VATERPOLO (M)
1990. KOŠARKA (M)
1991. VATERPOLO (M)
1998. KOŠARKA (M)
2002. KOŠARKA (M)
2005. VATERPOLO (M)
2009. VATERPOLO (M)
2015. VATERPOLO (M)
2018. ODBOJKA (Ž)

NAPOMENA*: 1963-1991. SFR Jugoslavija, 1991-2003. SR Jugoslavija, 2003-2006. Srbija i Crna Gora, od 2006. Srbija.

Olimpijski timski sportovi: fudbal, košarka, rukomet, odbojka, vaterpolo, ragbi 7, hokej na ledu, hokej na travi, karling, bob.

PROČITAJTE JOŠ: IKODINOVIĆ HRABRIO SUPRUGU I PRE ODLASKA SP: Rekao sam Maji da će uzeti zlato

ZORAN GAJIĆ, ODUŠEVLjEN: NIKO NEMA ONO ŠTO MI IMAMO

ZORAN Gajić je predsednik najboljeg saveza na svetu. Prvi čovek naše odbojke je presrećan zbog zlata za koje su se izborile devojake, ali i ponosan na četvrto mesto koje su osvojili muškarci na SP u Italiji i Bugarskoj.

- Kao dan je jasno da su devojke kvalitetnije i bolje od Italijanki. Zahvaljujući borbenosti, jedinstvu i odlučnim vođenjem ekipe uspele su da izdrže u jednoj izjednačenoj utakmici. Nekad u tim finalnim utakmicama nijedna ekipa ne odigra svoju najbolju utakmicu. Ono što šampione izdavaja od drugih je da pobeđuju i kada ne blistaju - ushićen je Gajić.

Slavni trener, tvorac generacije koja je osvojila olimpijsko zlato u Sidneju, smatra da sada u organizaciji moraju da podignu lestvicu na viši nivo:

- Po rezultatima ispada da smo najbolji savez na svetu. Niko nije ostvario rezultat kao mi u obe konkurencije. Ovo je poruka i svima nama u organizaciji da moramo da radimo maksimalno, da svako u svom klubu, trenirajući mlade, stvara buduće šampione.