LAZAR Grozdanović ostavio je dubok i neizbrisiv trag u srpskom sportu, naročito u odbojci. O legenadarnom treneru, koji je u utorak uveče preminuo u 85. godini, na komemoraciji u Skupštini grada Beograda (Stari dvor), biranim rečima, sa puno poštovanja, govorili su njegovi prijatelji i kolege.

- Lazara sam upoznao 1975. godina, kada smo osvojili prvu medalju na EP u Beogradu. On, koji je bio veliki, došao je u mali klub, gde sam trenirao, da nam održi trening. To je za nas bilo kao da se božanstvo spustilo na teren, svi smo ga gledali velikim očima i upijali svaku njegovu reč. Tada sam imao 17 godina i shvatio šta znači imati veliki autoritet - istakao je predsednik OSS Zoran Gajić.

Prvi čovek OSS se podsetio da su drugu zajedničku akciju imali 1986, kada je njega kao mladog trenera Grozdanović pozvao u seniorsku reprezentaciju.Zajedno su radili i od 1995, kada je naša reprezentacija počela da niže velike uspehe.

- Iz milošte smo ga zvali tatko na treneri. Naša trenerska organizacija ima 650 članova, a člansku kartu broj jedan ima on. I tako će ostati - podvukao je Gajić.

Nekadašnji generalni sekretar OSS Slobodan Milošević naglasio da je Laza za života ispričao sve što je moglo da se ispriča:

- Nemamo vremena da najbrojimo sve što je Lazar uradio, a to možemo da sažmemo u jednu rečenicu: Lazar Grozdanović je bio veliki i dobar čovek.

Bogdan Sretenović, predsednik UOTS, podvukao je da je Grozdanović bio strasni zaljubljenik u odbojku:

- Čitav svoj život je posvetio odbojci, kao igrač, trener, savezni selektor, predsednik trenerske organizacije. Jednostavno, bio je čovek za sve.

Sretenović je podsetio da je Grozdanović sa Crvenom zvezdom, Partizanom, GIK Banatom osvojio titule prvaka države, da je reprezentaciju vodio 28 godina i da je sebe utkao u sve njene najveće uspehe.

- Najveće domete ostvario je u promociji mnogobrojnih mladih igrača i trenera, koje je smelo uvodio u reprezentaciju.

SAHRANA U SUBOTU

LAZAR Grozdanović biće sahranjen sutra u 12.30 na Novom groblju u Beogradu. Opelo će početi pola sata ranije.


ŽALIO ZA TROFEJOM

SRETENOVIĆ je naglasio da je Grozdanović do poslednjeg dana gledao utakmice reprezentacije na svetskim prvenstvima.

- U tome ga ni bolest nije sprečila. I on je žalio za medaljom naših odbojkaša na SP u Italiji. Nažalost, nije dočekao da se raduje odličnim rezultatima odbojkašica u Japanu. Bio je jedan od naših najvećih trenera.